Een verdacht pakketje dat vrijdag in een treinwagon op het station van het Belgische Leuven werd gevonden, bleek een kleine bom te bevatten. Dat heeft de politie bekendgemaakt, aldus Belgische media zaterdag.

Het treinverkeer rond Leuven werd vrijdagmiddag enkele uren stilgelegd, nadat een verdacht pakketje was gevonden.

Aanvankelijk dacht men dat het onschadelijk was, maar uit nader onderzoek is gebleken dat het toch om een zelfgemaakt klein explosief ging, aldus de politie.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, was het een ''zeer amateuristisch in elkaar geknutselde bom'', waarvan de springlading uit enkele kogels zou hebben bestaan.

Anarchisten

Het is niet bekend hoeveel schade het explosief had kunnen aanrichten, maar de politie denkt niet dat het een hele wagon had kunnen opblazen. Het explosief had volgens de autoriteiten geen personen kunnen doden of ernstig kunnen verwonden.

De overheid gaat er niet vanuit dat het om een terroristische actie gaat. ''Zich baserend op gelijkaardige eerdere feiten wordt vermoed dat het pakket het werk is van anarchisten of jongeren'', aldus Milquet.

Vorige week werden de veiligheidsmaatregelen op stations en in treinen aangescherpt wegens verhoogde internationale terreurdreiging.