Vijftien Nederlandse reisorganisaties schrappen olifantenritjes uit hun reisaanbod of hebben dit al gedaan.

De uitjes worden onder meer vervangen met bezoeken aan olifantenparken, zo meldt dierenwelzijnsorganisatie WSPA zaterdag. Sommige organisaties hebben de ritjes al geschrapt, andere organisaties bieden ze vanaf volgend jaar niet meer aan.

Reisorganisatie TUI (onder meer Arkefly en KRAS) neemt sinds 2010 al geen olifantenritjes meer in het aanbod op. Daarna is de WSPA met andere reisorganisaties in overleg gegaan. Oad Reizen haalt de ritjes uit het aanbod per november 2013, Djoser Reizen, FOX Reizen, SNP Natuurreizen en Stip Reizen hebben aangekondigd er per 2014 mee te stoppen.

"De kleinere organisaties zijn nog niet om, maar dat de groteren nu het goede voorbeeld geven, is een belangrijke stap", zegt een woordvoerder van de WSPA. "De ritjes worden vaak omschreven als het hoogtepunt van een reis en een onvergetelijke ervaring, maar dat laatste geldt vooral voor de olifant."

Afgeranseld

De olifanten die bij de ritjes worden gebruikt zijn volgens de organisatie als kind van de kudde afgenomen. "De kudde laat een jong niet zonder slag of stoot meenemen, dus vaak worden de moeder en enkele tantes afgemaakt."

Om het dier berijdbaar te maken wordt het volgens de organisatie afgeranseld. "En dan nog hebben ze een stevige prikstok nodig om een olifant te kunnen sturen. De wonden die dat geeft, weten ze mooi te verstoppen onder allerlei mooie kleden."

De organisatie schat dat iedere week twee jonge olifanten worden ontvoerd om te worden ingezet voor olifantenritjes.