Bij botsingen tussen de politie en protestante betogers zijn vrijdagavond in Belfast in Noord-Ierland zeker 56 agenten gewond geraakt. Vier van hen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

De politie zette traangas in en schoot met rubberkogels om de menigte te verdrijven. Ook twee burgers raakten gewond tijdens de botsingen.

De protestanten wilden verhinderen dat katholieke republikeinen een mars hielden om de invoering te herdenken van een wet op 9 augustus 1971, die internering zonder vorm van proces mogelijk maakte.

Het was een van de meest controversiële maatregelen van de Britse overheid om een einde te maken aan het al decennia lange conflict tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland.

Onrustig

De laatste tijd is het weer onrustig in Belfast en komt het geregeld tot botsingen tussen betogers en de politie. Vorige maand leidde de jaarlijkse Oranjemars van protestantse Noord-Ieren die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven tot ongeregeldheden. Ze kwamen in botsing met katholieken die veelal aansluiting willen bij Ierland.

In 1998 werd een overeenkomst gesloten, waarmee goeddeels een einde kwam aan het conflict tussen protestanten en katholieken, maar sporadisch laait de kwestie weer op.

Bekijk beelden: