Advocaten van de oppositie in Zimbabwe hebben vrijdag een klacht ingediend bij het constitutioneel hof.

Volgens de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van Morgan Tsvangirai heeft president Robert Mugabe de uitslag van de verkiezingen op 31 juli vervalst.

Die stembusgang liep uit op een dubbele zege voor Mugabe. Op 2 augustus werd bekendgemaakt dat zijn partij, ZANU-PF, 142 van de 210 zetels in het parlement binnen had gehaald. Met deze tweederdemeerderheid kan zijn partij de grondwet wijzigen zonder dat de steun van andere partijen nodig is.

Een dag later werd bekend dat Mugabe ook herkozen was als president van Zimbabwe. Kort daarvoor had zijn rivaal Tsvangirai al laten weten dat MDC de verkiezingsuitslagen met alle juridische middelen zou aanvechten.

Tsvangirai noemde de verkiezingen eerder in een reactie "van nul en generlei waarde en een reusachtige farce" door malversaties van aanhangers van Mugabe.

Zorgen EU

De Europese Unie heeft eerder al grote zorgen geuit over de berichten dat de verkiezingen niet volgens de regels zijn verlopen. Waarnemers van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) hebben echter laten weten dat de verkiezingen "vrij en vreedzaam" zijn verlopen.

Ook het hoofd van de waarnemingsmissie van de Afrikaanse Unie, Olusegun Obasanjo, sprak eerder van een eerlijke en vrije stembusgang: "Er is het één en ander gebeurd dat had kunnen worden voorkomen, maar we geloven niet dat de resultaten hierdoor zijn beïnvloed."

Lees ook: Mugabe domineert al dertig jaar politiek Zimbabwe