Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat vrijdag weten dat de Olympische beweging nog geen stelling neemt tegen de Russische antihomowet.

De Belg zegt eerst meer opheldering te willen krijgen van de Russische overheid.

De voorbereiding op de Olympische winterspelen in Sotsji die over een half jaar beginnen, worden overschaduwd door de commotie over de wet, die verbiedt om informatie over homoseksualiteit te verspreiden en om een gay pride te organiseren. De wet is ook van toepassing tijdens de Spelen.

Volgens Rogge hebben de Russische autoriteiten donderdag geschreven garanties gegeven dat de wet tijdens de Spelen geen problemen oplevert, maar er is voor het IOC nog een aantal dingen onduidelijk. 

"We wachten op verduidelijking", zei Rogge tegen persbureau AP. "Pas dan gaan we bepalen wat onze houding in deze kwestie zal zijn."

Eerder verklaarde het IOC nog dat het vanuit Moskou de garantie had gekregen dat de wet niet van kracht zou zijn tijdens de Spelen. Dit werd later door de Russische minister van sport Vladimir Moetko tegengesproken. 

Grondwet

Moetko zei donderdagavond op een persconferentie in aanloop naar de WK atletiek dat hij de ophef over de omstreden antihomowet in Rusland niet begrijpt. 

"Naast deze wet hebben we nog een grondwet die het recht van alle burgers op een privéleven en privacy garandeert", aldus Moetko.

"Ik zou graag zien dat men kalmeert. De wet is echt niet bedoeld om mensen hun seksuele geaardheid proberen te ontnemen, maar om de promotie van niet-traditionele relaties te verbieden."

"Gisteren was ik nog in Sotsji en alle atleten en organisaties moeten rustig zijn", verklaarde Moetko. "Hun rechten zullen worden beschermd. Maar natuurlijk moet je de wet respecteren van het land waarin je verblijft."