Zwitsers zwembad taboe voor asielzoekers

In Zwitserland is een rel ontstaan om een zwembadverbod voor asielzoekers. 

In de plaats Bremgarten, waar mensen uit Eritrea, Tibet en Sudan worden opgevangen, mogen die buitenlanders het openluchtbad niet in.

De gemeente zegt te willen voorkomen dat ''50 asielzoekers tegelijk naar het 'Badi' gaan''. Dat zou tot ''fricties en ressentiment'' kunnen leiden. De regeling is bedoeld ''om rekening te houden met de bedenkingen van de bevolking''.

Volgens de Zwitserse variant van Vluchtelingenwerk is het zwembadverbod ''juridisch en humanitair onhoudbaar''. Andere critici reppen over ''open discriminatie''. Over de rel is al bericht in kranten in Groot-Brittannië en Spanje, zo meldt weekblad Der Spiegel.

Streng beleid

In Zwitserland wordt traditioneel een restrictief beleid jegens buitenlanders gevoerd. In juni stemde 79 procent van de bevolking voor strengere regels inzake politiek asiel.

In het Alpenland is er een groeiende tendens om ''storende personen'' te weren uit de openbare ruimte, meent kwaliteitskrant Neue Zürcher Zeitung. Zo haalt de politie bedelaars, hooligans, jongeren, drugsverslaafden en asielzoekers ''preventief'' weg van bepaalde plaatsen, ook als zij niets hebben misdaan.

Ook de Amerikaanse tv-presentatrice Oprah Winfrey heeft al negatieve ervaringen gehad in Zwitserland, zo meldt de BBC donderdag. Tijdens een recent bezoek aan Zürich, zou een verkoopster in een dure tassenwinkel hebben geweigerd de Afro-Amerikaanse te helpen. Volgens Winfrey, een van de rijkste vrouwen ter wereld, zei de verkoopster dat de tassen te duur zijn voor haar.

Lees meer over:
Tip de redactie