Steeds meer klanten in de Belgische horeca stappen op zonder te betalen. In 2012 zijn er 629 gevallen van dergelijk gedrag gemeld bij de politie.

Een jaar eerder ging het om 15 procent minder zaken, zo schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag.

Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal hoger, want veel horecazaken doen geen aangifte.

Ondernemersorganisatie NSZ stelt in de krant dat de toename te wijten is aan de crisis. Ook het rookverbod in horecazaken speelt mee.

''Een klant kan nu makkelijker naar buiten gaan, zogenaamd om een sigaretje te roken en dan snel verdwijnen'', klinkt het.

Risico

Koninklijke Horeca Nederland heeft geen geluiden gehoord dat er de laatste tijd sprake is van een toename van het probleem. ''Veel ondernemers zien het ook als bedrijfsrisico'', legt een woordvoerder uit.

''Maar wij adviseren hen altijd om wel aangifte te doen, ook als het om kleine bedragen gaat. Als het vaker voorkomt, kan dan makkelijker een juridische procedure worden gestart.''

Vergeet

Weglopen zonder te betalen is in Nederland niet per definitie strafbaar. Wanneer iemand één keer 'vergeet' af te rekenen in een café of restaurant, is sprake van een civielrechtelijke aangelegenheid. Dan kunnen klant en horecabaas er in principe nog samen uitkomen.

Pas wanneer iemand vaker na het verorberen van zijn maaltijd de zaak uitglipt, wordt er gesproken van bewuste flessentrekkerij. Daarvoor kan iemand strafrechtelijk worden vervolgd.