De veiligheidsdiensten van Jemen hebben een aanslag van terreurorganisatie al-Qaeda verijdeld. De terroristen wilden zondag olie- en gasexportfaciliteiten en een stad in het oosten overnemen. 

Dat melden overheidsfunctionarissen woensdag.

De adviseur van president Mohammed Salem Basindwa van Jemen zei dat tientallen al-Qaeda-leden zich in Jemenitisch legeruniform zouden hebben vermomd om op de avond van de 27e dag van de ramadan toe te slaan.

Volgens de adviseur is het plan verijdeld door bij de doelwitten extra troepen in te zetten die daar niemand naar binnen lieten, meldt Reuters.

Boodschap

Zaterdag werd al bekend dat de Verenigde Staten aanwijzingen zou hebben dat al-Qaeda een terroristische aanval wilde plegen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde vrijdag al voor reizen en kondigde toen al aan dat het enkele ambassades in het Midden-Oosten vanaf die zondag zou gaan sluiten.

Aanleiding voor de dreiging is een onderschepte boodschap tussen de hoogste leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, en de leider van de Arabische afdeling die in Jemen is gevestigd. Daarin gaf al-Zawahiri volgens de New York Times opdracht tot een aanval op korte termijn.

Volgens Reuters is nog niet meteen duidelijk of het verijdelde complot gelinkt kan worden aan de extra veiligheidsmaatregelen die veel westerse landen hebben genomen.

Ambassades

Na de VS hebben onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Noorwegen hun ambassade in Jemen gesloten. Ook hebben enkele van hen, waaronder Nederland, burgers en ambassadepersoneel opgeroepen het land te verlaten.

In de hoofdstad Sanaa zijn zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Honderden gepantserde militaire voertuigen bewaken het presidentieel paleis, westerse ambassades en andere gebouwen.

Ook ongeveer twintig andere Amerikaanse ambassades en consulaten in het Midden-Oosten zijn gesloten vanwege de dreiging.

Achtergrond: 'Angst is de grote kracht van terrorisme'