Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikaanse burgers die op dit moment in Jemen zijn opgeroepen het land direct te verlaten.

Dat staat in een bericht op de site van de Amerikaanse ambassade in Jemen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dinsdag met een paar vliegtuigen een aantal Amerikanen al geëvacueerd. In twee C-17 militaire transportvliegtuigen van de US Air Force zijn naar verluidt ongeveer 90 mensen uit het land teruggetrokken.

Eerder deze week sloten de Verenigde Staten de ambassade in Jemen en ongeveer twintig andere landen vanwege een verhoogde dreiging op een terroristische aanval.

Ook andere westerse landen, waaronder Nederland, sloten daarop hun ambassade in Jemen. 

Bewaking

In de hoofdstad Sanaa zijn zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Honderden gepantserde militaire voertuigen bewaken het presidentieel paleis, westerse ambassades en andere gebouwen, meldt de BBC.

Dinsdag werd daarnaast besloten om het personeel van de Amerikaanse ambassade te evacueren uit het land. Slechts enkele personeelsleden die in geval van nood nodig zijn, blijven in Jemen. Hierdoor wordt het volgens het ministerie moeilijker om Amerikaanse burgers in het land te helpen in geval van nood. 

Ook Groot-Brittannië heeft besloten het ambassadepersoneel te evacueren uit Jemen vanwege de dreiging, zo meldt AP.

Reisadvies

De waarschuwing geldt voor alle Amerikanen die in Jemen wonen of er op reis zijn en vervangt het negatieve reisadvies dat eerder werd uitgegeven.

Ook Nederland verscherpte maandag het reisadvies, maar roept nog geen Nederlanders op het land te verlaten. Wel worden alle reizen naar Jemen ontraden.

De Nederlandse ambassade blijft gesloten tot en met maandag 12 augustus. Het personeel van de Nederlandse ambassade is nog niet teruggeroepen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten. Wel heeft de situatie volgens hen de volledige aandacht en wordt het van uur tot uur bekeken.

Al-Qaeda

Dinsdag werd ook bekend dat vier vermoedelijke terroristen in Jemen gedood zijn door een aanval met een Amerikaanse drone.

De vier, die waarschijnlijk in contact stonden met terreurnetwerk al-Qaeda, zaten in een auto in de provincie Marib die werd geraakt door een raket en daarna uitbrandde, aldus Jemenitische media dinsdag.

Oorzaak van de verhoogde dreiging zou een onderschepte boodschap zijn tussen de hoogste leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, en de leider van de Arabische afdeling die in Jemen is gevestigd. Daarin gaf al-Zawahiri volgens de New York Times opdracht tot een aanval op korte termijn.

NSA

De boodschap zou niet onderschept zijn door de in opspraak geraakte Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dinsdag gezegd. 

De omstreden programma's van de NSA die aan het licht zijn gebracht door klokkenluider Edward Snowden speelden volgens de bron geen rol bij de oorspronkelijke onderschepping van de boodschap. Toen het terreurplan eenmaal was ontdekt kon met de programma's van de NSA wel worden nagegaan met wie de Al-Qaida-leiders contact hebben gehad.