Een rechtbank in Istanbul heeft de voormalige Turkse legerleider Ilker Basbug (70) maandag veroordeeld tot levenslang.

In de zogeheten Ergenekon-zaak gaat het om het beramen van een staatsgreep.

De rechter veroordeelde een vroegere kolonel in het Turkse leger tot 47 jaar gevangenisstraf. Twee voormalige generaals kregen levenslang. Andere oud-militairen kregen straffen tot 20 jaar.

Drie parlementariërs uit de oppositie kregen celstraffen opgelegd variërend van 12 tot 35 jaar.

De rechtbank sprak 21 verdachten vrij. De rechtbank is nog bezig met uitspraken in deze zaak.

Hij doet uitspraak tegen bijna 280 verdachten die zouden hebben samengespannen om de regering van de islamitische AKP van premier Recep Tayyip Erdogan omver te werpen.

Journalisten

In dezelfde zaak zijn ook journalisten tot lange gevangenissstraffen veroordeeld. De bekendste persoon onder de veroordeelden is Mustafa Balbay, die werkte voor het dagblad Cumhuriyet (Republiek) dat bekendstaat om zijn kritische houding tegenover de conservatieve AKP van premier Erdogan.

In 2011 werd hij tot parlementslid gekozen voor oppositiepartij CHP. Hij is nu veroordeeld tot bijna 35 jaar gevangenis. Hoeveel journalisten er precies zijn veroordeeld in de Ergenekon-zaak, is niet helemaal duidelijk.

Rellen

Op de snelweg richting de rechtszaal bij Istanbul waar maandag uitspraak wordt gedaan in een zaak tegen onder anderen hoge militairen, zijn rellen uitgebroken tussen demonstranten en de oproerpolitie.

De demonstranten kregen geen toestemming naar de rechtbank te rijden. De politie sloot de weg af en zette traangas en rubber kogels in.

De 275 verdachten, onder wie militairen, politici en academici, zouden zich in een schimmig netwerk genaamd Ergenekon hebben verenigd en de AKP-regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver hebben willen werpen.

Veel verdachten zitten al jaren in voorarrest. De zaak is zeer omstreden, want er zou met bewijs zijn geknoeid.

Verscheidene links-nationalistische partijen hadden mensen opgeroepen naar de rechtbank te komen om te demonstreren tegen de zaak. De gouverneur van Istanbul verbood demonstraties. Het afgelopen weekeinde werden al mensen uit die linkse organisaties in hechtenis genomen.

Turkije heeft een geschiedenis van machtsovernames door het leger (in 1960, 1971, 1980 en op verdekte manier in 1997). Desondanks geloven sommigen in Turkije dat premier Erdogan de Ergenekon-zaak heeft aangewend om politieke tegenstanders monddood te maken.