De Hoge Raad van Italië heeft donderdagavond de veroordeling van Silvio Berlusconi tot een celstraf wegens belastingfraude definitief bevestigd. 

De veroordeling van de ex-premier tot uitsluiting van openbare functies gedurende 5 jaar moet echter opnieuw door een lagere rechter worden bekeken.

De zaak is terugverwezen naar het gerechtshof in Milaan. De uitsluiting van openbare functies was voor de 76-jarige Berlusconi persoonlijk eigenlijk de zwaardere straf. Hij wil graag opnieuw premier worden.

Niet de cel in

Ondanks de definitieve veroordeling tot 4 jaar hoeft hij hoogstwaarschijnlijk niet de cel in: hij krijgt al 3 jaar aftrek volgens een amnestieregeling.

Het resterende jaar kan hij doorbrengen in huisarrest of als taakstraf, zeker omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar heeft overschreden. Hij kan nu echter elk moment worden opgepakt om voor de rechter te worden gebracht die hierover beslist.

Uitvoerbaar

De Hoge Raad heeft bepaald dat de celstraf ''meteen uitvoerbaar'' is. Dat betekent dat Berlusconi in theorie nu op elk moment kan worden opgepakt om voor de rechter te worden gebracht die over de details van de tenuitvoerlegging beslist.

Volgens deskundigen die donderdagavond door Italiaanse media zijn ondervraagd, kan het nog maanden duren voordat een rechter Berlusconi laat kiezen tussen huisarrest en taakstraf. Berlusconi bezit villa's vlak bij Milaan en op Sardinië en een luxueuze woning in hartje Rome.

Kalmte

President Giorgio Napolitano heeft de Italianen donderdag opgeroepen hun kalmte te bewaren. Hij reageerde op de definitieve veroordeling tot een celstraf van oud-premier Silvio Berlusconi.

De 88-jarige president zei in een verklaring dat Italië opnieuw een ongestoorde kalmte en verbondenheid moet ontdekken over institutionele zaken van vitaal belang die het land te lang verdeeld hebben gehouden. Daardoor was het niet in staat hervormingen uit te voeren.

Napolitano merkt op dat er in de Mediaset-zaak tot nu toe meer een klimaat van respect en kalmte heeft geheerst dan het geval was bij eerdere rechtszaken waarbij Berlusconi betrokken was. Volgens de president is dat positief voor iedereen.

Mediaset

In de Mediaset-zaak was Berlusconi in hoger beroep al schuldig bevonden aan belastingontduiking. 

Zijn bedrijf Mediaset kocht filmrechten op in de VS. Dit gebeurde via diverse bedrijfjes die in belastingparadijzen waren gevestigd en eigendom van Berlusconi zouden zijn geweest.

Omkoping

Deze buitenlandse bedrijfjes dreven de prijs op, om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk geld van Mediaset buiten het zicht van de Italiaanse fiscus terecht kwam. De zwarte fondsen zouden vervolgens zijn gebruikt voor het omkopen van politici.

Berlusconi is in de beroepszaak al veroordeeld tot vier jaar cel en een verbod van vijf jaar op het uitoefenen van publieke functies.

Reactie Grillo

Beppe Grillo vergeleek de veroordeling van Berlusconi in een reactie met de val van de Berlijnse Muur. "Berlusconi is dood"", aldus de leider van de Italiaanse Beweging 5 Sterren.

Berlusconi haalt uit

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft een deel van de rechters in zijn land donderdag verweten onverantwoordelijk te zijn. In een videoboodschap na zijn definitieve veroordeling tot een celstraf maakte hij de Italianen duidelijk te blijven strijden voor hervorming van justitie. De oud-premier verweet justitie hem aanhoudend aan te vallen, sinds hij in 1994 in de politiek ging.

Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid kwam donderdagavond na de uitspraak van de Hoge Raad in een spoedvergadering bijeen, meldden Italiaanse media.