De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft nadat hij de benodigde papieren heeft gekregen de luchthaven van Moskou verlaten.

Dit heeft zijn Russische advocaat donderdag gezegd tegen de BBC.

Snowden heeft ruim twee weken geleden tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland. Hij verbleef al meer dan een maand op de luchthaven van Moskou.

Volgens Russia Today heeft Snowden één jaar tijdelijk asiel gekregen. Het is niet duidelijk wat de bestemming in Rusland is voor de Amerikaan.

Asiel

Volgens de advocaat blijft Snowden in Rusland en zal hij niet naar Latijns-Amerika vliegen. Venezuela, Bolivia en Ecuador hebben hem asiel aangeboden, als hij daarom zou vragen.

Snowden bevindt zich op wat de advocaat een veilige plek noemde, die geheim zal blijven

Onlangs liet Rusland nog weten dat het Snowden niet zal uitleveren aan de Verenigde Staten. De VS willen de klokkenluider koste wat kost arresteren, nadat hij een boekje open had gedaan over wereldwijde spionageactiviteiten door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Blij

De vader van Snowden zegt in een eerste reactie dat hij blij is dat Rusland zijn zoon wil helpen. "Ik ben de Russische natie en president Vladimir Poetin dankbaar dat ze mijn zoon helpen", aldus de vader op de Russische staatstelevie.