Zeven raketten met chemische middelen zijn in een Chinese stad in de lucht geschoten om het te laten regenen. 

Dat meldden Chinese media donderdag. China kampt met een hittegolf waardoor op diverse plaatsen droogte ontstaat. Tientallen mensen zijn door de hitte overleden.

De raketten werden dinsdag in Hangzhou, een stad dichtbij Shanghai gelanceerd. Volgens een meteoroloog hebben de raketten voor een neerslag van 5,4 millimeter gezorgd.

De temperatuur daalde voor 1,5 uur met 10 graden Celsius. Shanghai en omgeving beleeft de warmste juli in 140 jaar. Onlangs werd met 40,6 graden Celsius de hoogste temperatuur ooit in de havenstad gemeten.

Ecologie

Het lanceren van raketten met chemische middelen zijn ''als je dat voortdurend doet, slecht voor de ecologie'', aldus Gert-Jan Steeneveld, weerdeskundige aan de Wageningen Universiteit. Bovendien zijn deze 'regenraketten' maar een tijdelijke oplossing tegen de droogte.

''Bij veel chemische middelen kan een wolk 'doodgeslagen' worden'', zo verklaarde Steeneveld. De wolk verdwijnt dan. Chemicaliën kunnen geen wolken maken, maar slechts de wolken die er al zijn, beïnvloeden.