Een Amerikaanse militair die op 11 maart 2012 in Afghanistan zestien burgers in koelen bloede doodschoot, handelde mogelijk door de effecten van een medicijn dat hij tijdens zijn dienst in Irak kreeg. 

Dat stelt de raadsman van de militair. In augustus moet een jury oordelen of Robert Bales levenslang de cel in moet voor zijn daad. 

Maandag gaf het Amerikaanse ministerie voor voedsel en drugs een waarschuwing af voor mefloquine, ook wel bekend als lariam. Het middel zou op lange termijn schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken en leiden tot psychische neveneffecten. 

Lariam

Bales kreeg lariam in Irak. Het medicijn wordt gebruikt door het Amerikaanse leger tegen malaria. Zijn raadsman wil nu van de waarschuwing gebruik maken om zijn cliënt een levenslange celstraf te laten ontlopen. 

Bales bekende schuld in zijn proces. In maart 2012 sloop hij zijn basis in Afghanistan uit om daarna in enkele dorpen zestien mensen, vooral vrouwen en kinderen, te vermoorden. Lijken stapelde hij op en die stak hij in brand. Het voorval leidde tot grote woede in Afghanistan. De Verenigde Staten staakten enige tijd gevechtshandelingen. 

Het medische dossier van Bales uit zijn Afghaanse tijd is niet compleet. Of hij ook daar lariam gebruikte houdt het leger geheim. Legerartsen verklaarden eerder dat Bales bij zijn daad niet geestesziek was.