Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die geheime documenten aan WikiLeaks doorspeelde, is niet schuldig bevonden aan het helpen van de vijand.

Dit heeft de rechter dinsdag bepaald, melden Amerikaanse media. Het helpen van de vijand gold als de zwaarste aanklacht.

Manning is wel schuldig bevonden aan 19 van de 21 punten van de aanklacht, waaronder spionage en diefstal. De Britse Guardian meldt dat dat betekent dat de militair mogelijk alsnog een lange celstraf boven het hoofd hangt: maximaal 130 jaar.

Vonnis

De rechter, Denise Lind, heeft er sinds vrijdag in totaal zestien uur over gedaan om tot haar beslissing te komen. Bij het voorlezen van het vonnis ging ze niet in op de argumentatie. Details worden later vrijgegeven, maar wanneer is nog niet bekend.

Manning wordt er onder meer van beschuldigd 250.000 e-mails van diplomaten en 500.000 gevechtsrapporten over Afghanistan en Irak in 2009 en 2010 te hebben doorgespeeld aan klokkenluiderssite WikiLeaks. Vanaf woensdag komt de strafmaat aan bod.

Familie

De familie van de Amerikaanse militair Bradley Manning is teleurgesteld dat een Amerikaanse krijgsraad de 25-jarige man schuldig heeft bevonden aan onder meer spionage. Dat liet de familie weten in een verklaring die ze aan de Britse krant The Guardian verstrekte.

''Brad heeft nooit de bedoeling gehad de vijanden van Amerika op welke manier dan ook te helpen'', aldus de verklaring. ''Brad houdt van zijn land. Hij was trots dat hij zijn uniform mocht dragen.''

Ook is er opluchting aan de kant van de familie. "Wel zijn we blij dat rechter Lind het met ons eens is dat Brad nooit de bedoeling heeft gehad om de vijanden van Amerika op enige manier te helpen." 

Wikileaks

Wikileaks zegt in een reactie op Twitter dat de veroordeling voor spionage een 'zeer ernstig' precedent is voor het lekken van informatie naar de pers. Dat Manning mogelijk een gevangenisstraf van 130 jaar krijgt, is volgens Wikileaks het resultaat van ''gevaarlijk nationaal veiligheidsextremisme'' van de regering van Obama.

De 25-jarige Manning heeft eerder toegegeven dat hij in 2009 en 2010 honderdduizenden rapporten, diplomatieke documenten en video's heeft doorgespeeld aan Wikileaks.

De aanklagers zeggen dat Manning wist dat de informatie op internet zou worden ingezien door leden van Al-Qaeda, en dat Manning hiermee steun heeft verleend aan de vijand.

Amnesty International

Amnesty International stelde dat de Amerikaanse regering in de zaak-Manning de verkeerde prioriteiten heeft gesteld. Volgens de mensenrechtenorganisatie had de Amerikaanse regering niet Manning moeten vervolgen.

Ze had de prioriteit moeten leggen bij onderzoek naar geloofwaardige beschuldigingen over martelingen en andere misdaden door Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten, aldus Amnesty.

Discussie

Manning zegt de informatie te hebben gelekt om een discussie op gang te brengen over wat in zijn ogen misstanden zijn, begaan door Amerikaanse militairen en diplomaten. De militair lekte onder meer een video uit 2007 waarin te zien is hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter in Bagdad het vuur opent en elf mensen doodt.

Twee van de slachtoffers waren een fotojournalist van persbureau Reuters en zijn chauffeur. Het leger concludeerde na een onderzoek dat de piloten de apparatuur van de fotograaf voor wapens hadden aangezien.

Manning werd in mei 2010 gearresteerd in Irak, waar hij gestationeerd was. Mensenrechtenorganisaties hebben hun beklag gedaan over de zeer slechte behandeling die hij zou krijgen in de gevangenis.

Wilt u een pushmelding krijgen bij ontwikkelingen in deze rechtszaak? Klik dan hieronder (in de NU.nl app) op de tag 'Bradley Manning' en kies filter + notificatie.