De voor moord veroordeelde Noor Anders Behring Breivik wil een studie politieke wetenschappen gaan volgen aan de Universiteit van Oslo.

Hij heeft een aanvraag ingediend voor de studie die hij dan vanuit zijn cel zal doen, meldt de Britse krant The Independent dinsdag.

De universiteit verwacht wel wat ongemak als ze Breivik als student binnenhaalt, maar wijst erop dat ze de normale procedures voor aankomende studenten moet volgen.

Aanvaard

De directeur van de gevangenis waar Breivik is opgesloten, zei ervan uit te gaan dat zijn aanvraag wordt aanvaard. De gevangenis zal volgens hem altijd meehelpen als een gevangene een opleiding wil volgen om er beter voor te staan bij het zoeken naar werk als de straf voorbij is.

De televisiezender TV2 meldde dat meerdere docenten aan het instituut protesteren tegen zijn mogelijke studie. Ze zeggen dat ze niets met Breivik te maken willen hebben. Eind augustus wordt een besluit verwacht. Het is overigens uitgesloten dat hij als student hoorcolleges zal bijwonen, zo maakte het Noorse ministerie van Justitie duidelijk.

Vreemdelingenhaat

Breivik is vorig jaar veroordeeld tot minstens 21 jaar cel voor de moord op acht mensen in Oslo en 69 op het eiland Utøya in de zomer van 2011. Zijn daden waren politiek geïnspireerd. De nu 34-jarige Noor werd gedreven door vreemdelingenhaat.

Hij richtte zich tegen de regerende Noorse Arbeiderspartij, waarvan de jongeren op Utøya een kamp hielden. De partij was in de ogen van Breivik te soepel met immigratie. Breivik zei dat hij met zijn aanslagen ''een mosliminvasie'' in Noorwegen wilde voorkomen.

Van de overlevenden op het eiland doen er 27 in september mee aan verkiezingen namens de Arbeiderspartij.

Dossier Breivik