De Amerikaanse autoriteiten hebben afgelopen weekend 105 kinderen en tieners bevrijd uit de handen van mensenhandelaren die hen dwongen om in de prostitutie te werken. 

Met invallen in 76 steden was het de grootste actie tegen kinderprostitutie ooit in de Verenigde Staten, meldden Amerikaanse media maandag.

De slachtoffers waren tussen de 13 en 17 jaar oud. De meesten zaten in een zeer kwetsbare positie toen ze in handen kwamen van pooiers. Ze waren bijvoorbeeld weggelopen uit pleeggezinnen. Bij de invallen zijn 150 vermoedelijke pooiers opgepakt.

''Zonder mogelijkheden om zelf te overleven worden ze in de sekshandel gelokt'', legde een woordvoerder van de landelijke opsporingsdienst FBI uit. ''Ze zijn eigenlijk op zoek naar een maaltijd, een dak boven hun hoofd, iemand die voor ze zorgt.''

Internet

De autoriteiten hebben veel gebruikgemaakt van internet om de sekshandel op het spoor te komen. Onderzoekers vonden bijvoorbeeld websites waarop pooiers meisjes aanboden.

Sinds 2003 heeft de FBI meer dan 2700 kinderen uit de prostitutie gehaald. Zij vormen het topje van een veel grotere ijsberg, stelt het Nationaal Centrum voor Vermiste en Uitgebuite Kinderen.

Die non-profitorganisatie stelde tegenover CNN dat jaarlijks naar schatting 100.000 Amerikaanse minderjarigen in de prostitutie belanden.

Bekijk een toespraak van Ronald Hosko van de FBI: