Paus Franciscus wil homoseksuele priesters niet veroordelen. Dat heeft de kerkvorst maandag gezegd tijdens een persconferentie.

Hij komt daarmee homoseksuele priesters tegemoet door hen niet te veroordelen op hun seksuele geaardheid.

"Als een homoseksueel op zoek is naar God met een goede wil, wie ben ik dan om daar over te oordelen?" zei een opvallend openhartige paus in het vliegtuig op weg naar Vaticaanstad vanuit Brazilië waar hij de Wereldjongerendagen bijwoonde. 

Hij verwees naar de catechismus, waarin staat dat homoseksuele geaardheid geen zonde is. Het is volgens de kerkvorst pas een zonde als iemand homoseksuele handelingen verricht.

Benedictus

Zijn voorganger, paus Benedictus XVI, zei dat mannen met diepgewortelde homoseksuele gevoelens geen priester zouden moeten worden. Volgens hem manipuleren homo's de rol die God hen heeft gegeven en vernietigen ze daarmee 'de essentie van het menselijk wezen'.

Onder zijn leiding verzette het Vaticaan zich tegen de poging van Frankrijk en Nederland om de VN-lidstaten ertoe te bewegen een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

Franciscus neemt hierin duidelijk afstand, door te zeggen dat homoseksuele gelovigen moeten worden vergeven en hun 'zonden' worden vergeten.

COC

Het COC is blij met de woorden van Franciscus. "We zijn er nog lang niet, maar dit is in ieder geval een stap in de goede richting'', zei een woordvoerder maandag. COC is de belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Volgens het COC zijn dit woorden die in ieder geval milder van toon zijn dan van zijn voorganger paus Benedictus XVI. Die kreeg regelmatig kritiek op zijn discriminerende uitspraken over homoseksuelen.

Het COC vindt de uitspraak van de paus nog steeds ''een brug te ver" dat de homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden maar dat het pas een zonde wordt als iemand homoseksuele handelingen verricht.

Vrouwen

Paus Franciscus zei ook dat het verbod op vrouwelijke priesters in de Rooms-Katholieke Kerk ''definitief'' is. ''De kerk heeft gesproken en zegt nee'', aldus de kerkvorst. ''Die deur is gesloten.''

De paus zou wel graag willen dat vrouwen meer leidinggevende rollen innemen in het bestuur van de kerk en de zielzorg.

Bekijk beelden van de paus
: