Minstens 86 mensen zijn maandag gedood door een reeks aanslagen in Irak. Er vielen ongeveer 200 gewonden. Dat hebben politiebronnen laten weten. 

In zones waar vooral sjiieten wonen, ontploften in totaal 14 autobommen. De aanslagen werden onder meer gepleegd in de hoofdstad Bagdad en in Al-Kut, circa 150 kilometer ten zuidoosten van Bagdad.

Ook in het zuidelijke Basra, de tweede stad van het land, ontplofte een bom. De meeste bommen werden tot ontploffing gebracht op parkeerplaatsen, in drukke straten en op markten.

In Sadr City, een wijk in Bagdad, parkeerde een man een busje bij een groepje mannen dat op zoek was naar werk. Volgens de politie vroeg de chauffeur de mannen om in het voertuig te stappen. Daarna liet hij een bom in het busje ontploffen.

Zeker tien personen kwamen om toen twee autobommen afgingen bij een busstation in de stad Al-Kut, op 150 kilometer van Bagdad. Vier anderen kwamen om in het ten zuiden van de hoofdstad gelegen Mahmoudiya. In Samawa kwamen twee personen om.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar de autoriteiten vermoeden de hand van Al-Qaida. 

Politiebronnen melden dat de aanslagen een gecoördineerd karakter hadden. De autobommen gingen af in drukke straten en op marktpleinen.

Bekijk beelden van vlak na de aanslagen:

Vastbesloten

De soennitische opstandelingen zijn nog altijd vastbesloten de door sjiieten geleide Iraakse regering te ondermijnen en hebben met dat doel hun aanslagen opgevoerd. 

Gevreesd wordt dat het land terugvalt tot het dodelijke sektarische geweld van vlak na de Amerikaanse invasie van 2003. Sinds het begin van het jaar zijn al bijna 4000 doden gevallen.

Springlevend

De Iraakse autoriteiten hebben sinds het vertrek van Amerikaanse troepen in 2011 veel moeite om Al-Qaida in de hand te houden. De groepering is na jaren van luwte weer springlevend in Irak.

Ook de burgeroorlog in het naastgelegen Syrië heeft gevolgen voor Irak. Sjiieten en Soennieten uit Irak vechten in Syrië tegen elkaar.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds april dit jaar al 2500 mensen in Irak door aanslagen om het leven gekomen.

Lees meer over de situatie in Irak