De Nationale Veiligheidsraad van Egypte waarschuwt in een verklaring dat veiligheidstroepen "ferme en stevige" actie zullen ondernemen, als betogers van de Moslimbroederschap de regels overtreden.

Dat meldt Al-Jazeera. Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi hebben hun landgenoten opgeroepen dinsdag mee te doen aan een betoging.

​Ook maandag houden de Moslimbroederschap en andere islamitische partijen opnieuw betogingen. Duizenden aanhangers van Mursi marcheerden in de nacht van zondag op maandag door de straten van Caïro. Zij zijn op weg naar een hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst, hoewel het leger heeft opgeroepen weg te blijven.

Een woordvoerder van de Moslimbroederschap zegt dat de demonstranten vertrokken zijn vanaf de Rabaa El-Adawiya moskee, waar ze een zit-actie hielden. De minister van Binnenlandse Zaken had gedreigd hen daar weg te slepen.

Mansour

De Nationale Veiligheidsraad wordt aangevoerd door interim-president Adly Mansour en bestaat verder uit legergeneraal Abdel-Fattah al-Sisi, de premier en de minister van Binnenlandse Zaken.

In de verklaring, gepubliceerd door het staatspersbureau, worden Mursi-aanhangers opgeroepen "onmiddellijk afstand te nemen van het geweld in alle vormen".

Gevechten

Vrijdag en zaterdag zijn bij ongeregeldheden in Egypte zeker 78 personen om het leven gekomen. Zowel tegen- als voorstanders van Mursi gingen afgelopen weekend de straat op.

De gevechten tussen de twee kampen werden steeds heviger. Er is veel woede over het afzetten door het leger van de eerste democratisch gekozen president Mursi.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte