Cambodjanen leggen zondag de weg naar het stemlokaal af om te kiezen voor een nieuw parlement. Verwacht wordt dat de Cambodjaanse Volkspartij van regerend premier Hun Sen de meeste stemmen krijgt.

De oppositie voert een vreedzame strijd om de al 28 jaar regerende premier Hun Sen te onttronen.

Er doen acht partijen mee aan de verkiezingen, maar slechts twee partijen lijken een noemenswaardig aantal stemmen te krijgen. De Volkspartij neemt het op tegen de Cambodjaanse Nationale Reddingspartij, een partij die is ontstaan uit de fusie van twee oppositiepartijen.

Oppositieleider Sam Rainsy keerde vorige week terug van een vrijwillige ballingschap in Frankrijk, nadat met een koninklijk pardon een gevangenisstraf van 12 jaar was komen te vervallen. Verwacht wordt echter dat Hun Sen de winst pakt. Onder zijn bewind is de economie gegroeid en de levensstandaard van de Cambodjanen verbeterd.

Oppositie

De oppositie klaagt over malversaties bij de parlementsverkiezingen. Er zouden een miljoen namen van kiezers van lijsten zijn verdwenen. Verder zouden bijeenkomsten van aanhangers zijn verstoord en zouden veiligheidstroepen stemmen kopen en campagne voeren voor Hun Sen.

Ruim 9,6 miljoen Cambodjanen konden zondag meedoen aan de verkiezingen. De stembussen gingen rond 10 uur zondagochtend (Nederlandse tijd) dicht. Verwacht wordt dat de Cambodjaanse Volkspartij van premier Hun Sen als winnaar uit de bus komt. Hij regeert al 28 jaar en kan er dan nog een termijn aan vastplakken.

Uitslag

De eerste resultaten worden in de loop van zondag verwacht, maar de officiële uitslag zal waarschijnlijk pas over enkele weken komen. Er zijn 123 zetels te verdelen. In het huidige parlement bezet de Volkspartij 90 zetels. De gefuseerde oppositiepartij heeft er 29. Verwacht wordt dat er bijna 10 miljoen mensen gaan stemmen.