De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft zaterdag gepleit voor een ''onafhankelijk en onpartijdig'' onderzoek naar het geweld dat tientallen aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte het leven heeft gekost.

Kerry uitte in een e-mail aan vicepresident Mohamed ElBaradei en interim-minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zijn ''diepe bezorgdheid over het bloedvergieten en het geweld in Caïro en Alexandrië in de afgelopen 24 uur'', liet Kerry's ministerie weten.

''In deze kritieke toestand is het van wezenlijk belang dat de veiligheidsdiensten en de interim-regering het recht op vreedzame protesten respecteren.''

Ook Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, uitte zijn zorgen in een telefoongesprek met de Egyptische legerchef Abdel Fattah al-Sisi. Volgens het Pentagon moeten Egyptische autoriteiten meer doen om het bloedvergieten te voorkomen.

Verantwoordelijkheid

Ban Ki Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), veroordeelde de uitbraak van geweld in Egypte. Hij riep vanuit New York de overgangsregering in het land op om de ''volle verantwoordelijkheid te dragen voor een vreedzame omgang met de demonstranten en de bescherming van alle Egyptenaren veilig te stellen'' en om de mensenrechten in acht te nemen.

De VN-chef riep de demonstranten anderzijds ook op om hun protesten vreedzaam te laten verlopen.

Doden

Bij protesten tussen voor- en tegenstanders van de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi zijn de afgelopen dagen tientallen doden gevallen. De schattingen van het aantal doden lopen sterk uiteen.

Volgens het Egyptische ministerie van Gezondheidszorg zijn tot nu toe 65 mensen geregistreerd die vrijdag en zaterdag zijn omgekomen bij de ongeregeldheden in de hoofdstad Caïro.

De Moslimbroederschap, waaruit Mursi is voortgekomen, zei dat het geweld aan 66 mensen het leven heeft gekost. Daarnaast zouden 61 mensen ''hersendood'' zijn. Medici die in veldhospitalen slachtoffers van de gevechten hebben behandeld, spraken eerder op de dag tegen de BBC over zeker 100 doden.

In Alexandrië, de tweede stad van Egypte, kwamen volgens het ministerie vrijdag en zaterdag zeker negen mensen om bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van Mursi.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte