Ruim 1000 gevangenen ontsnapt in Libië

Ruim 1000 gevangenen zijn zaterdag ontsnapt uit een gevangenis in Benghazi. Dat hebben bronnen binnen de Libische veiligheidsdiensten laten weten.

Ongeveer 70 procent van de ontsnapten zou inmiddels weer zijn opgepakt.

De gevangenen hadden zich bij zonsopgang in een groep verzameld bij de toegangspoort van de gevangenis. Vervolgens zijn zij op de bewakers afgestormd die niet in staat bleken hen tegen te houden.

De uitbraak uit de Koyfiya gevangenis vond plaats op het moment dat demonstranten kantoren van de politieke partij Gerechtigheid en Opbouw van de Moslimbroederschap in Benghazi en Tripoli bestormden. Volgens getuigen is het kantoor in Benghazi daarbij in brand gestoken.

De betogers zijn verontwaardigd over de dood van Abdel Salam al-Mismari. De mensenrechtenactivist werd vrijdag doodgeschoten in Benghazi. Mismari was een fel criticus van de Moslimbroederschap.

Wijzigingen kabinet

De Libische premier Ali Zeidan heeft zaterdag in een reactie op de bestormingen een wijziging van zijn kabinet aangekondigd. Hij wil het aantal ministeries verminderen om te bereiken dat de ministersploeg beter presteert om de ''dringende situatie'' aan te pakken, zei hij tegen journalisten.

De Moslimbroederschap is de op één na grootste partij in de volksvertegenwoordiging van Libië. De Libische regering heeft moeite met het bedwingen van gewapende groeperingen die in 2011 de toenmalige leider Muammar Gadaffi afzetten en vermoordden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie