Duizenden bij uitvaart vermoorde politicus Tunesië

Duizenden mensen hebben zaterdag in Tunis meegelopen in de begrafenisstoet van de donderdag vermoorde oppositiepoliticus Mohammed Brahmi. 

"Weg met de partij van de Broederschap", riepen de rouwenden, verwijzend naar de regerende Ennahda-partij. "Het volk eist de val van het regime."

Het wantrouwen tussen de gematigde islamisten die aan de macht zijn en de oppositie is groot. De laatste eist het aftreden van de regering en verwijt haar dat zij de extremisten in het land niet onder de duim weet te houden, de economie niet op gang krijgt en de overgang naar democratie niet in goede banen weet te leiden.

Begraafplaats

Het lichaam van Brahmi werd in een militair voertuig naar de Jellaz-begraafplaats gereden, waar de in februari vermoorde oppositiepoliticus Chokri Belaid ook zijn laatste rustplaats heeft.

Vrijdag liet het ministerie van binnenlandse zaken weten dat de moord op Brahmi is uitgevoerd door Boubakr Hakim, een bekende militant en wapensmokkelaar die lid is van dezelfde Al-Qaida-cel die verantwoordelijk is voor de liquidatie van Belaid.

Brahmi werd getroffen door veertien kogels uit hetzelfde vuurwapen dat voor de moord op Belaid werd gebruikt.

Haven

Eerder op de dag ontplofte een bom die was aangebracht onder een auto in de haven van Tunis.

Er vielen geen slachtoffers, maar de aanslag toont dat de spanningen oplopen in het land dat tot voor kort als enige in de regio vreedzaam uit de Arabische Lente leek te zijn gekomen.

Lees meer over:
Tip de redactie