Tientallen doden bij rellen Egypte

Bij demonstraties van aanhangers en tegenstanders van de afgezette Egyptische president Mursi zijn sinds vrijdag tientallen doden gevallen. Over het exacte dodental bestaat echter grote onduidelijkheid.

Volgens het Egyptische ministerie van Gezondheidszorg zijn tot nu toe 65 mensen geregistreerd die bij de gevechten in Caïro zijn omgekomen. Dat liet het ministerie zaterdagavond weten.

De Moslimbroederschap, waaruit Mursi is voortgekomen, zei dat het geweld aan 66 mensen het leven heeft gekost. Daarnaast zouden 61 mensen ''hersendood'' zijn. Staatspersbureau Mena sprak eerder op de dag van zeker 75 doden, de BBC van meer dan honderd.

Nasr City

In Nasr City, een wijk in de hoofdstad Caïro, kwamen zaterdagochtend volgens Al Jazeera zeker tien mensen om het leven toen aanhangers van Mursi onder vuur werden genomen. 

Het staatspersbureau en de BBC, die over een duidelijk hoger dodental berichtten dan Al Jazeera, baseren zich op medici die slachtoffers van de gevechten hebben behandeld. Die schatten dat ook duizend mensen gewond zijn geraakt. 

De politie zette traangas in om een einde te maken aan de protesten tegen het leger. In Alexandrië zouden zeker zeven doden zijn gevallen bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van Mursi.

Demonstraties

Beide kampen hadden voor vrijdag opgeroepen tot massale demonstraties. Daar werd massaal gehoor aan gegeven; honderdduizenden mensen gingen de straat op.

De interim-minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim heeft vrijdagavond laat gezegd dat kampen van Mursi-aanhangers in Caïro ''spoedig en op legale wijze'' zullen worden ontruimd. De pro-Mursi-demonstranten zitten op twee plekken in de hoofdstad.

Tahrirplein

Volgens ooggetuigen werd zaterdag nog steeds gevochten in de straten van de Egyptische hoofdstad, in het bijzonder rond de Rabaa al-Adawiya moskee waar aanhangers van Mursi zich hebben verzameld. Mogelijk zijn de gevechten het gevolg van acties van veiligheidstroepen om de straten schoon te vegen en de menigte uit elkaar te jagen.

Op het Tahrirplein staan nog steeds duizenden aanhangers van de militaire machthebbers.

Geweld

De Moslimbroeders betogen al enkele weken tegen de afzetting van hun president Mursi door het leger. Dat leidt vaak tot geweld. De Moslimbroederschap en het leger stellen steevast elkaar verantwoordelijk voor het bloedvergieten.

Ashton

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft zaterdag de partijen in Egypte opgeroepen een einde te maken aan het geweld. Dat liet haar woordvoerder weten in Brussel.

Ashton betreurt de slachtoffers ''ten zeerste'' en volgt met bezorgdheid de ontwikkelingen in Egypte. 

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie