Justitie VS zal niet doodstraf eisen tegen Snowden

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie zal niet de doodstraf eisen tegen klokkenluider Edward Snowden, ook niet als hij vervolgd zal worden voor misdaden waar de doodstraf voor gegeven kan worden.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder deze week laten weten in een brief aan zijn Russische ambtgenoot, meldt persbureau AP vrijdag.

De brief zou volgen op berichten dat Snowden vreest voor zijn veiligheid als hij zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De klokkenluider zou bang zijn dat hij daar gemarteld wordt en dat hij de doodstraf zal krijgen. Daarom heeft hij tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland, waar hij sinds 23 juni verblijft in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo.

De 30-jarige Amerikaan onthulde onder meer de grootschalige spionage op internet door de Amerikaanse geheime dienst NSA, waar hij zelf voor gewerkt heeft.

Niet martelen

Holder schrijft ook dat zijn land Snowden niet zal martelen. "Martelen is onwettig in de Verenigde Staten."

Als de voormalige NSA-medewerker terugkeert naar de VS zal hij berecht worden voor een civiele rechtbank, stelt de minister. "Hij zal alle bescherming krijgen die de Amerikaanse wet biedt."

Volgens Holder is Snowden bovendien in staat vrij te reizen, in tegenstelling tot wat hij zelf zou geloven.

Lees alles over Snowden en aftapprogramma PRISM in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie