'Economische spionage is van alle tijden'

Internationale economische spionage is van alle tijden, ook van Nederland. Dat zegt de AIVD tegen NU.nl naar aanleiding van herbeluistering van een vergeten interview uit de jaren '90 met CIA-klokkenluider Philip Agee.

De discussie over economische spionage is weer actueel door de recente onthullingen rond het Amerikaanse spionageprogramma PRISM, waarbij verbindingen en online uitgewisselde informatie massaal blijkt te worden afgetapt.

Volgens de Verenigde Staten gebeurt dat louter om terrorisme en criminaliteit te bestrijden, maar China en andere landen beschuldigen de Verenigde Staten andermaal van economische spionage.

Al in de jaren 1992 waarschuwde de inmiddels overleden Agee voor de spionage in een interview met het activistisch tijdschrift Ultimatum. Een van de interviewers van destijds, Cecile Landman, greep de actualiteit aan om het interview te digitaliseren

Economische spionage

Een van de onderwerpen, waarover de oud CIA-medewerker spreekt is het budget van de Amerikaanse inlichtingendienst voor 1993 en hoe de prioriteiten na de eerste golfoorlog zouden  worden bijgesteld. De Amerikanen zagen het als een van de missers van die oorlog dat er te weinig informatie uit Irak kwam. Daarom werd geïnvesteerd in spionnen op gevoelige plekken, aldus Agee.

"Veertig procent van nieuw geld zal gespendeerd worden aan economische spionage", vertelt Agee aan Ultimatum.

Intellectueel eigendom

"Het gaat om informatie over gedrag van andere landen dat nadelig is voor Amerikaanse bedrijven, zoals dumpen en de diefstal van auteursrechtelijk beschermd werk of het stelen in intellectueel eigendom", stelt Agee.

"Economische spionage, gericht op Japan en West-Europa", stelt Agee verder. "Daarnaast is er aandacht voor grondstoffen in derdewereldlanden. Ook die zijn een prioriteit." Volgens de oud-CIA-man was ook het afvangen van communicatieverbindingen in 1992 een belangrijke prioriteit van de CIA.

AIVD

De AIVD bevestigt desgevraagd dat economische spionage daadwerkelijk een prioriteit van de geheime diensten is en dat ook Nederland in de gaten wordt gehouden. Dat dit al in de jaren '90 speelde is volgens de dienst niet vreemd. "Economische spionage is van alle tijden", aldus een woordvoerster.

Ze bevestigt dat  Rusland, China en Iran zich hiermee bezighouden, maar wil niets over de Verenigde Staten of Agee kwijt. "Het gaat er niet om wie het doet, maar dat mensen bewust ervan zijn dat dit daadwerkelijk gebeurt."

Agee

Het blad Ultimatum hield begin jaren '90 vorige eeuw op te bestaan en berichtte vooral over complotten en geheime operaties. Een van de grote dossiers was de Iran, waar juist Agee deskundig op was.

Agee (Wiki) bracht na zijn jaren bij de CIA in het boek Inside the company: CIA diary praktijken van de geheime dienst aan het licht. De onthullingen waren omstreden, omdat er ook een lijst met medewerkers werd gepubliceerd. Net als PRISM-klokkenluider Edward Snowden eerder dit jaar deed, onvluchtte hij zijn land. Agee overleed in Cuba in 2008.

Lees meer over:
Tip de redactie