Rellen uitgebroken in Egypte

In de Egyptische steden Caïro en Alexandrië zijn vrijdag rellen uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohamed Mursi.

Dat melden ooggetuigen aan AFP.

Bij de botsingen tussen voor- en tegenstanders van Mursi in Alexandrië zijn zeker vijf doden gevallen. Minstens 72 mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt het staatspersbureau in Egypte. Beide kampen hadden voor vrijdag opgeroepen tot massale demonstraties.

In Caïro braken in de wijk Shubra rellen uit nadat tegenstanders van Mursi posters met de afgezette president in brand staken. Beide groepen gooiden stenen naar elkaar. Tien mensen raakten gewond, maar voor zover bekend zijn in Caïro geen doden gevallen.

In de plaats Damietta vielen volgens het ministerie van Volksgezondheid zes gewonden tijdens straatgevechten.

Leger

Generaal Abdel Fattah al-Sisi van het Egyptische leger had tegenstanders van Mursi eerder opgeroepen om massaal de straat op te gaan en het leger te steunen. Die verzamelen zich voornamelijk op het Tahrirplein in de hoofdstad.

Tienduizenden mensen hebben zich daar verzameld om steun te betuigen aan het leger, meldt nieuwszender Al-Jazeera. Ongeveer 20 kilometer verderop in de wijk Nasr City betogen juist duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap en Mursi.

Ook de Moslimbroederschap (MB) riep de aanhang op tot betogingen. Het leger is nadrukkelijk aanwezig in Caïro. Het heeft aangekondigd op te treden tegen demonstranten die geweld gebruiken of tegen 'terrorisme' van de broederschap en zijn aanhangers.

Vanuit helikopters werden flyers uitgestrooid waarin de achterban van de Moslimbroederschap wordt opgeroepen zich te onthouden van geweld.

Volmachten

Generaal al-Sisi stuurt openlijk aan op meer volmachten voor het leger om "geweld en terrorisme" te bestrijden. Hij toont daarmee de harde hand waarmee de strijdkrachten 2,5 jaar na 'de revolutie' de dienst uitmaken, helemaal na hun staatsgreep van 3 juli.

De strijdkrachten verdedigen hun belangen, zoals hun aanzienlijke aandeel in de economie. De MB die met president Mohamed Mursi in 2012 aan de macht kwam, kon het best goed vinden met haar oude vijand, het leger. De MB heeft de belangen van militairen, zoals het geheime defensiebudget, goed verdedigd. Pas onlangs is er onenigheid ontstaan tussen deze twee oude bekenden.

Opgesplitst

Mursi bleek niet in staat voor stabiliteit te zorgen en joeg iedereen tegen zich in het harnas. Zo werd de beweging Tamarod kolossaal. De SCAF, nu onder leiding van generaal al-Sisi, zag dat er weer 'een revolutie' moest worden aangestuurd en schoof Mursi opzij. 

"Nu hebben militairen en moslimbroeders de revolutie opgesplitst in twee stromingen die ze aan zich proberen te binden", meent Brecht De Smet van de Middle East and North Africa Research Group van de Universiteit van Gent. Het leger neemt met deze 'revolutie' volgens hem een soort revanche.

Terug

De militairen werden jarenlang uit het centrum van de macht geduwd door nieuwe veiligheidsdiensten die bij Binnenlandse Zaken zijn opgezet en door de nieuwe rijken die rond Mubarak fortuin maakten. 
Maar het leger is sinds 2011 weer terug in het centrum van de macht. 

Het wil alleen niet meer zelf regeren, maar via burgers, aldus De Smet. Snel verkiezingen houden is dan ook logisch. Al-Sisi beklemtoonde woensdag dat hij binnen een half jaar verkiezingen wil houden.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie