Gauck breekt lans voor klokkenluiders

President Joachim Gauck van Duitsland heeft vrijdag een lans gebroken voor klokkenluiders als Edward Snowden. 

Die zijn volgens het staatshoofd nodig, als staatsinstellingen afstand nemen van recht en wet. "Wie misstanden openbaar maakt en daarbij handelt vanuit zijn geweten, verdient respect'', aldus Gauck volgens de krant Süddeutsche Zeitung van vrijdag.

Snowden onthulde het geheime Amerikaanse observatieprogramma Prism. Gauck vraagt zich sindsdien af of hij nog met een gerust hart kan bellen en mailen.

Vrijheid


"De vrees dat buitenlandse geheime diensten onze telefoongesprekken registreren en opslaan, beperkt het gevoel van vrijheid. Dit brengt het gevaar met zich mee dat de vrijheid an sich wordt beschadigd'', aldus Gauck.

De theoloog Gauck heeft de DDR meegemaakt en werd na de val van de Berlijnse Muur hoofd van de overheidsdienst die de archieven beheert van de Stasi, de geheime dienst van het communistische Oost-Duitsland.

Duitsers zijn op basis van hun geschiedenis bijzonder waakzaam waar het gaat om bespiedende geheime diensten "en daar moeten onze Amerikaanse vrienden mee leven'', zegt Gauck.

Zorgen

Het is voor het eerst dat het staatshoofd zich zo uitgebreid en duidelijk uitlaat over de affaire rond de Amerikaanse geheime dienst NSA. De oppositie probeert al weken vergeefs opheldering te krijgen van bondskanselier Angela Merkel.

Oppositiepolitici zeiden vrijdag te hopen dat de duidelijke woorden van Gauck een 'inspiratie' zullen zijn voor de regering.

Betogingen

In meer dan 30 Duitse steden staan zaterdag betogingen gepland tegen het Amerikaanse spionageprogramma. Alleen al in Frankfurt am Main verwachten de organisatoren 5000 deelnemers.

Snowden zit al meer dan een maand op de luchthaven van Moskou. De VS willen dat Rusland hem uitlevert.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verzekerde vrijdag dat Snowden niet wordt gemarteld en niet de doodstraf krijgt als hij aan de Amerikanen wordt overgedragen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie