Duizenden Tunesiërs straat op na moord politicus

Duizenden Tunesiërs zijn vrijdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de moord op de politicus van de oppositie Mohamed Brahmi donderdag. 

Winkels en banken zijn gesloten, alle buitenlandse vluchten geannuleerd, na een oproep tot een algemene staking van de grootste vakbond UGTT.

De betogers riepen vrijdag leuzen als: ''Weg met de regering van de Moslimbroederschap!''

Zij houden de islamistische regering onder leiding van de Ennahda-partij verantwoordelijk voor de moord op de socialistische politicus. Hij werd donderdag voor de ogen van zijn familie doorzeefd met 14 kogels.

Wapen

Brahmi is vermoord met hetzelfde wapen als dat waarmee in februari een andere oppositiepoliticus werd vermoord, Chokri Belaïd. Dit maakte de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken, Lotfi Ben Jeddou, vrijdagmiddag bekend.

De moord op Belaïd leidde tot de grootste golf van protesten in Tunesië sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in 2011.

De autoriteiten hebben ook al een verdachte op het oog van de moord op de twee oppositiepolitici. Het gaat om een salafistische hardliner, ene Boubacar Hakim, aldus de minister. Hakim werd eerder al gezocht op verdenking van smokkel van wapens uit Libië.

Lees meer over:
Tip de redactie