Machinist Spanje in staat van beschuldiging gesteld

De bestuurder van de ramptrein die woensdag in Santiago de Compostela ontspoorde, is in staat van beschuldiging gesteld.

Hij wordt officieel verdacht van een ''misdaad gerelateerd aan het ongeluk''. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo vrijdag na een verklaring van de politiechef van de regio Galicië.

De machinist ligt in het ziekenhuis en wordt daar door de politie bewaakt. Hij heeft nog geen verklaring afgelegd. Dat zal vrijdag ook nog niet gebeuren, zei een woordvoerster van justitie vrijdag.

Ook tientallen passagiers liggen nog in het ziekenhuis, van wie een deel in kritieke toestand.

Nader onderzoek van een deel van de menselijke resten die uit de verwrongen wagons zijn geborgen leidde tot de conclusie dat niet 80, maar 78 mensen bij de ramp zijn omgekomen.

Geïdentificeerd

Tot dusverre zijn 72 slachtoffers met zekerheid geïdentificeerd. Van zes slachtoffers is dat nog niet het geval. Forensisch deskundigen zijn druk doende de juiste lichaamsdelen met elkaar te matchen. Dit heeft een woordvoerder van de Spaanse politie vrijdag gezegd.

Onder de 72 doden zijn drie buitenlanders: een Algerijn, een Amerikaan en een Mexicaan.

Zwarte dozen

De deskundigen die onderzoek doen naar de oorzaak van de treinramp hebben de 'zwarte dozen' van de woensdag verongelukte trein veiliggesteld. Onderzocht wordt onder andere waarom de machinist 190 kilometer per uur reed, in plaats van de op dat deel van het traject toegestane 80 kilometer.

De machinist wordt gezien als mogelijke verdachte, zeiden de autoriteiten in Galicië. Er wordt overigens ook onderzoek gedaan naar mogelijke fouten in de beveiligingsapparatuur.

Lees meer over:
Tip de redactie