'Japan moet marine versterken'

De Japanse regering wil de slagkracht van zijn militaire apparaat versterken om andere landen ervan te weerhouden aanvallen met raketten uit te voeren. 

Ook moet het zijn marine versterken en drones (onbemande vliegtuigjes) gaan gebruiken. Dat staat in een rapport over het toekomstig defensiebeleid dat de regering van premier Shinzo Abe vrijdag heeft gepubliceerd.

Volgens de grondwet die de Amerikaanse bezettingsmacht na de Tweede Wereldoorlog aan Japan oplegde, heeft het land geen krijgsmacht, maar wat genoemd wordt zelfverdedigingskrachten. Dat heeft niet voorkomen dat Japan nu een van de sterkste militaire apparaten in Azië heeft.

Abe, wiens regeringscoalitie zondag bij verkiezingen een meerderheid in het Hogerhuis veroverde, wil de strijdkrachten versterken wegens de dreiging van Noord-Korea en China.

Noord-Korea

Japan is verontrust door het militaire programma van Noord-Korea. Dat land hield in december een test met vrijwel zeker een langeafstandsraket en hield in februari zijn derde kernproef. Japan ruziet met China over een aantal eilandjes in de Oost-Chinese Zee, die in Japan Senkaku en in China Diaoyu worden genoemd. Onder en bij de eilandjes worden grote voorraden gas en olie vermoed.

Het is de bedoeling dat de regering eind dit jaar met definitieve voorstellen voor versterking van de defensie komt.

Lees meer over:
Tip de redactie