Egyptische justitie gelast arrestatie Mursi

Justitie in Egypte heeft de formele arrestatie gelast van de afgezette president Mohammed Mursi vanwege contacten met Hamas. 

Mursi werd op 3 juli afgezet door het Egyptische leger. Hij en andere leden van de Moslimbroederschap werden nadien gevangengezet.

Mursi is formeel voor vijftien dagen onder arrest geplaatst, meldde het staatspersbureau MENA vrijdag.

Een onderzoeksrechter heeft zijn detentie gelast in verband met een onderzoek naar zijn banden met Hamas, dat hem zou hebben geholpen in 2011 uit de gevangenis te ontsnappen. Zolang het onderzoek loopt, blijft Mursi in hechtenis. Hij is al verhoord, aldus MENA. 

Moslimbroeders

De zaak betreft de massale gevangenisuitbraak van Moslimbroeders ten tijde van de volksopstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak in 2011. Volgens de Egyptische media speelden Hamas, de Palestijnse vleugel van de beweging en de sjiitische Hezbollah in Libanon een belangrijke rol bij deze uitbraak. 

Het nieuws komt nu zowel generaal Abdel-Fatah el-Sissi, de man achter de val van Mursi, als Mursi's Moslimbroederschap heeft opgeroepen tot massale betogingen.

El-Sissi wil een mandaat van het Egyptische volk om tegen wat hij noemt 'het terrorisme' te strijden. De Moslimbroederschap eist nog altijd de herinstallatie van Mursi als president.

Ban Ki-moon

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, roept de Egyptische interim-regering op de afgezette president Mohammed Mursi vrij te laten "of hun zaken onmiddelijk op transparante wijze te herzien".

Voor andere gearresteerde Moslimbroeders wil Ban diezelfde behandeling. Ook dringt de VN-chef er bij de interim-regering op aan te stoppen met de "willekeurige arrestaties en andere vormen van intimidatie".

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte

Lees meer over:
Tip de redactie