Hamas sluit kantoor van tv-station al-Arabiya

De islamitische Palestijnse beweging Hamas heeft donderdag het Saudische tv-station al-Arabiya en het Palestijnse persbureau Ma'an in Gazastad gesloten.

Werknemers van Ma'an vertelden dat het kantoor op bevel van het Openbaar Ministerie moest worden ontruimd. Medewerkers van al-Arabiya kregen van de autoriteiten te horen dat ze gearresteerd zouden worden als ze naar binnen zouden gaan.

Het OM had klachten gekregen over de berichtgeving door de twee mediabedrijven. Zij zouden ''leugens verspreiden'', aldus een woordvoerder van Hamas. Ook het ministerie van Informatie had geklaagd.

Al-Arabiya en Ma'an berichtten over de moeizame verhouding tussen Hamas, dat de Gazastrook controleert, en het Egyptische leger. Dat kwam aan de macht na het afzetten van de Egyptische president Mohammed Mursi. Volgens Hamas was die berichtgeving ''schadelijk'' voor de Palestijnen. Hamas en Mursi komen beide voort uit de gelederen van de Moslimbroederschap.

Smokkeltunnels

Sinds de val van Mursi heeft het Egyptische leger smokkeltunnels vanuit Egypte naar Gaza gesloten. Die werden gebruikt voor de illegale invoer van wapens en goederen.

Hamas sloot donderdag ook productiebedrijf Lens in Gazastad. Dat was ingehuurd om reportages te maken voor een nieuw nieuwskanaal in Israël.

Lees meer over:
Tip de redactie