Een van de machinisten van de ramptrein in Spanje is in het ziekenhuis aangehouden.

Dat heeft het hooggerechtshof van de regio Galicië, waarvan Santiago de Compostela de hoofdstad is, donderdag laten weten.

Het gaat om de machinist die de trein bestuurde. Aan boord van de trein waren twee machinisten, die de ramp allebei overleefden.

Verklaring

''De rechter heeft de politie opdracht gegeven een verklaring van de machinist af te nemen'', aldus het hof. De machinist heeft toegegeven dat hij veel te hard reed toen de trein uit een bocht vloog. Hij reed volgens juridische bronnen op het moment van de ontsporing in een flauwe bocht ongeveer 190 kilometer per uur, terwijl op die plek 80 is toegestaan.

Door het treinongeval woensdagavond zijn zeker 80 mensen om het leven gekomen.

Bekijk beelden van de crash:

Bezoek koning

Koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje hebben donderdagavond in een ziekenhuis in Santiago de Compostela mensen bezocht, die gewond zijn geraakt door het ontsporen van de trein. Bij het verlaten van het ziekenhuis Hospital Clinico zei de koning dat alle Spanjaarden de pijn van de gewonden en van de nabestaanden van de slachtoffers voelen.

''We hopen dat de gewonden beetje bij beetje herstellen'', aldus de koning. Juan Carlos en Sofia waren duidelijk geëmotioneerd.  In ziekenhuizen lagen donderdag nog bijna 100 gewonden. De meeste gewonden liggen in het Hospital Clinico. Na het verlaten van dit ziekenhuis vertrok het koninklijk paar naar enkele andere, waar ook gewonden liggen.

Veel doden bij treinongeluk in Spanje

Bij een treinongeluk in de Spaanse stad Santiago de Compostela zijn woensdag veel doden gevallen. © ANP
De trein, die met zo'n 240 passagiers onderweg was van Madrid naar Ferrol, is in een bocht ontspoord. © ANP
Een ooggetuige vertelde dat zij een soort ontploffing hoorde voordat de trein uit de bocht vloog. Hulpverleners spoedden zich naar de plek des onheils in een buitenwijk van de stad in het noordwesten van Spanje. © ANP
De trein reed 220 kilometer per uur terwijl 80 kilometer was toegestaan. Dat heeft Samuel Juárez, regeringsfunctionaris van de regio Galicië, gezegd tegen de Spaanse krant El Mundo. © ANP
Onder de slachtoffers zijn voor zover bekend geen Nederlanders. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn woensdagavond in ieder geval nog geen meldingen binnengekomen van de Spaanse autoriteiten over Nederlandse slachtoffers, laat een woordvoerder weten.
Het gaat om het ergste spoorongeluk in Spanje in de afgelopen veertig jaar. © AFP
Een lijkwagen brengt een slachtoffer van het ongeluk naar het mortuarium van Santiago de Compostela. © AFP
Reddingswerkers, forensisch onderzoekers en politie staan op de plek van het ongeluk. © AFP
Een reddingswerker loopt door een ontspoorde treinwagon. © AFP
Reddingswerkers op de plek van het ongeluk. © AFP
Familieleden van slachtoffers van het treinongeluk. © Getty
Familieleden van slachtoffers van het treinongeluk. © Getty
Een kraan verplaatst een ontspoorde wagon. © ANP
Rajoy bezocht rond het middaguur de plek des onheils. © AFP
De Spaanse premier Mariano Rajoy (links) heeft donderdag de plek van het ongeluk bezocht.
Rajoy bezoekt de plek samen met Alberto Nunez Feijoo, de president van de regio Galicië (op de achtergrond) en de Spaanse minister van Ontwikkeling Ana Pastor Julián (onder).
Koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje hebben donderdagavond in een ziekenhuis in Santiago de Compostela mensen bezocht, die gewond zijn geraakt door het ontsporen van de trein. Bij het verlaten van het ziekenhuis Hospital Clinico zei de koning dat alle Spanjaarden de pijn van de gewonden en van de nabestaanden van de slachtoffers voelen. © AFP
''We hopen dat de gewonden beetje bij beetje herstellen'', aldus de koning. © AFP