Leger Egypte stelt Moslimbroeders ultimatum

Het leger van Egypte, dat achter de schermen aan de touwtjes van de macht trekt, heeft de Moslimbroederschap donderdag een ultimatum gesteld.

Het leger wil dat de islamistische partij zich uiterlijk zaterdag "aansluiten bij het politieke proces, dat door het leger wordt gesteund".

Het leger en de interim-regering willen over enkele maanden nieuwe verkiezingen houden. De Moslimbroederschap wil dat president Mohammed Mursi op het pluche van de macht terugkeert. Mursi werd op 3 juli door het leger afgezet. 

Beide kampen hebben voor vrijdag opgeroepen tot massale demonstraties. De Amerikaanse regering heeft het Egyptische leger opgeroepen tot de grootst mogelijke terughoudendheid. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de militairen al het mogelijke moeten doen om confrontaties tussen rivaliserende groepen te voorkomen.

Beschermen

Amnesty International riep het Egyptische veiligheidsapparaat donderdag op betogers beter te beschermen. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben de veiligheidstroepen op dat punt in de afgelopen weken gefaald.

Meer dan 180 mensen zijn deze maand omgekomen bij botsingen tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette Mursi.

Lees meer in ons dossier over Egypte Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie