Veertig doden treinramp Spanje geïdentificeerd

Forensisch medewerkers hebben 40 van de 80 dodelijke slachtoffers van de treinramp in Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje geïdentificeerd.

Dat hebben de Spaanse autoriteiten donderdag laten weten, aldus Spaanse media.

De autoriteiten lieten weten dat waarschijnlijk donderdagavond laat nog een lijst met alle 80 dodelijke slachtoffers van de ramp met de hogesnelheidstrein kan worden vrijgegeven.

In ziekenhuizen liggen nog 95 gewonden. Ruim 40 psychologische experts bieden hulp aan de gewonden en aan de nabestaanden van de mensen die bij de treinramp van woensdagavond zijn omgekomen.

Onderzoek

Justitie is een onderzoek begonnen naar de machinist van de ontspoorde trein. De machinist heeft al toegegeven dat hij veel te hard reed toen de trein in een bocht ontspoorde.

Topman Julio Gómez-Pomar van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe zei tegen het Spaanse persbureau Europa Press dat de trein woensdagmorgen nog was gecontroleerd en dat toen geen technische mankementen zijn geconstateerd.

Hij wilde zich niet uitlaten over de oorzaak van de ramp. Hij verwees naar de zwarte doos, die ''in handen van de rechter is''.

Bekijk beelden van de crash:

Risico ongevallen

Het risico op doden bij treinongevallen in Spanje ligt ruim onder het gemiddelde van de Europese Unie (EU). De kans is bijna de helft minder. Dat stelde het Europees Spoorwegbureau (ERA) donderdag. Het agentschap van de Europese Unie kwam met de cijfers een dag na de treinramp.

Spanje bevindt zich in de groep landen met het laagste risico. Het land staat op de 9e plaats van de EU-lidstaten. Nederland is 2e, net na Groot-Brittannië. ERA berekende het aantal dodelijke slachtoffers per miljoen treinkilometers over de periode 2009-2011. Het Europees gemiddelde ligt op 0,31 passagier. Het grootse gevaar lopen treinreizigers in het voormalig communistische Litouwen met twee doden per miljoen kilometer, op afstand gevolgd door Polen, Estland en Roemenië.

Volgens het Spaanse persbureau EFE wordt Spanje beschouwd als een ''goede leerling'' bij de installatie van beveiligingssystemen. Spanje zou het risico op ongevallen al hebben gehalveerd.

Veel doden bij treinongeluk in Spanje

Bij een treinongeluk in de Spaanse stad Santiago de Compostela zijn woensdag veel doden gevallen. © ANP
De trein, die met zo'n 240 passagiers onderweg was van Madrid naar Ferrol, is in een bocht ontspoord. © ANP
Een ooggetuige vertelde dat zij een soort ontploffing hoorde voordat de trein uit de bocht vloog. Hulpverleners spoedden zich naar de plek des onheils in een buitenwijk van de stad in het noordwesten van Spanje. © ANP
De trein reed 220 kilometer per uur terwijl 80 kilometer was toegestaan. Dat heeft Samuel Juárez, regeringsfunctionaris van de regio Galicië, gezegd tegen de Spaanse krant El Mundo. © ANP
Onder de slachtoffers zijn voor zover bekend geen Nederlanders. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn woensdagavond in ieder geval nog geen meldingen binnengekomen van de Spaanse autoriteiten over Nederlandse slachtoffers, laat een woordvoerder weten.
Het gaat om het ergste spoorongeluk in Spanje in de afgelopen veertig jaar. © AFP
Een lijkwagen brengt een slachtoffer van het ongeluk naar het mortuarium van Santiago de Compostela. © AFP
Reddingswerkers, forensisch onderzoekers en politie staan op de plek van het ongeluk. © AFP
Een reddingswerker loopt door een ontspoorde treinwagon. © AFP
Reddingswerkers op de plek van het ongeluk. © AFP
Familieleden van slachtoffers van het treinongeluk. © Getty
Familieleden van slachtoffers van het treinongeluk. © Getty
Een kraan verplaatst een ontspoorde wagon. © ANP
Rajoy bezocht rond het middaguur de plek des onheils. © AFP
De Spaanse premier Mariano Rajoy (links) heeft donderdag de plek van het ongeluk bezocht.
Rajoy bezoekt de plek samen met Alberto Nunez Feijoo, de president van de regio Galicië (op de achtergrond) en de Spaanse minister van Ontwikkeling Ana Pastor Julián (onder).
Koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje hebben donderdagavond in een ziekenhuis in Santiago de Compostela mensen bezocht, die gewond zijn geraakt door het ontsporen van de trein. Bij het verlaten van het ziekenhuis Hospital Clinico zei de koning dat alle Spanjaarden de pijn van de gewonden en van de nabestaanden van de slachtoffers voelen. © AFP
''We hopen dat de gewonden beetje bij beetje herstellen'', aldus de koning. © AFP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie