Onrust in Tunesië na moord op politicus

In Tunesië heerst onrust na de moord op een oppositieleider donderdag. Duizenden mensen gingen woedend de straat op.

De grootste vakbond heeft voor vrijdag opgeroepen tot een algemene staking.

De 58-jarige Mohamed Brahmi werd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen van dichtbij doodgeschoten voor zijn huis. Hij is doorzeefd door meer dan tien kogels. De daders vluchtten op een motor.

Duizenden Tunesiërs gingen daarop de straat op om te betogen tegen de regering, die wordt geleid door islamisten. Zij eisten dat de ministersploeg opstapt. 

Wegversperringen

Demonstranten in Tunis staken banden in brand en wierpen wegversperringen op. Het was ook onrustig in de stad Sidi Bouzid, waar eind 2010 de Arabische Lente begon.

Betogers stichtten er brand in twee bureaus van de regerende islamistische Ennahda-partij. In Sfax, in het zuiden van het land, bestormden honderden betogers een regeringsgebouw. Het leger gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven.

Verbreken betrekkingen

Brahmi was de leider van de Volksbeweging Echaâb, die staat voor een socialistisch en pan-Arabisch beleid. Hij was tegen het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met het omstreden Assad-bewind in Syrië.

Ook vond hij dat in de nieuwe grondwet van Tunesië moet worden opgenomen dat het een misdrijf zou zijn om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Brahmi was lid van de grondwetgevende assemblee die een nieuwe constitutie voor het Noord-Afrikaanse land moet uitwerken.

Vluchten Tunisair

De Tunesische luchtvaartmaatschappij Tunisair heeft alle vluchten van vrijdag van en naar Tunesië geannuleerd. Dat heeft de vliegmaatschappij donderdag op haar website laten weten.

De aanleiding is een algemene staking, waartoe de grootste vakbond van Tunesië heeft opgeroepen. De bond riep op tot de staking naar aanleiding van de moord op Brahmi. Tunisair vliegt onder meer op Amsterdam, maar niet op vrijdag.

Chokri Belaid

In februari werd ook al een Tunesische seculiere oppositieleider vermoord. Toen ging het om Chokri Belaid, de leider van de linkse Democratische Patriottische Partij. Hij behoorde tot de voornaamste seculiere politici die islamisten bekritiseren. 

De moord op Belaid leidde tot de grootste golf van protesten in Tunesië sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in 2011. De Arabische Lente begon in Tunesië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie