'Zaak-Chodorkovski niet politiek gemotiveerd'

De Russische zakenman Michail Chodorkovski wordt niet om politieke redenen vervolgd. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag gezegd.

Het hof is wel van mening dat Chodorkovski ten onrechte grootschalige belastingfraude ten laste is gelegd en dat hij en zijn zakenpartner Platon Lebedev ten onrechte naar verafgelegen strafkolonies zijn gestuurd. 

Het EHRM liet weten geen bewijs te hebben gevonden dat Chodorkovski's recht op een eerlijk proces is geschonden. Bovendien is er volgens het hof geen bewijs dat wijst op een politieke motivatie voor het proces.

Het in Straatsburg gevestigde EHRM is een hof waar individuen, groepen, organisaties en landen een klacht kunnen indienen tegen een lidstaat van de Raad van Europa. Rusland is lid van de Raad van Europa. De uitspraken van het hof zijn bindend.

De Russische regering heeft van het EHRM opdracht gekregen Chodorkosvki een schadevergoeding van tienduizend euro te betalen, een verwaarloosbaar bedrag in het licht van het vermogen dat Chodorkovski, ooit Ruslands rijkste inwoner, is kwijtgeraakt sinds hij vorig decennium bij Vladimir Poetin uit de gratie viel en werd gearresteerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie