Zeker 79 doden bij treinongeluk in Spanje

Door een treinongeluk in een buitenwijk van de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela zijn woensdagavond minstens 79 doden gevallen. 

Dit hebben de autoriteiten van de Spaanse regio Galicië donderdag laten weten.

Tot nu toe werd gerept over ongeveer 130 gewonden. 95 gewonden liggen nog steeds in ziekenhuizen. De toestand van 36 van hen, onder wie 4 kinderen, is ernstig.

75 passagiers zijn op de rampplek om het leven gekomen. Omdat er nog mensen onder de wrakstukken van de trein liggen, wordt niet uitgesloten dat het dodental nog oploopt.

De trein, die met zo'n 247 passagiers onderweg was van Madrid naar Ferrol en circa 250 kilometer per uur kan halen, is in een bocht ontspoord. Het gaat om het ergste spoorongeluk in Spanje in de afgelopen veertig jaar. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft donderdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Bekijk beelden van de ontsporing (let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

Ravage

Een ooggetuige die in de trein zat, vertelde op de radio dat er brand uitbrak na de ontsporing. Hulpverleners spoedden zich naar de plek des onheils in een buitenwijk van de stad in het noordwesten van Spanje. De ravage en chaos was groot. 

Alle wagons zijn ontspoord, zeker een treinstel brak doormidden en delen liggen half op elkaar. Na de klap kwamen vlammen uit een van de treinstellen. Reddingswerkers en overlevenden van de ramp trokken lichamen naar buiten door gebroken ramen en probeerden deuren open te breken. 

De trein reed 190 kilometer per uur, terwijl in de scherpe bocht waarin het ongeluk plaats vond 80 kilometer per uur is toegestaan. De machinist, die zelf lichtgewond raakte, heeft direct na het ongeluk verklaard dat hij veel te hard reed. Justitie is een onderzoek naar hem begonnen.

Een ingenieur van Adif, dat verantwoordelijk is voor het Spaanse spoornetwerk, zei tegen de krant dat de hoge snelheid van de trein waarschijnlijk niet de oorzaak is van het ontsporen. Hij stelt dat er een probleem moet zijn geweest met het materieel of het spoor zelf.

Onderzoek

Adif en de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe doen onderzoek naar de treinramp. Er wordt gezocht naar de zwarte dozen waarop alle informatie over de fatale rit staat opgeslagen. Tot die zijn gevonden worden er geen uitspraken gedaan over de voortgang. 

Volgens Renfe was de trein woensdag nog gecontroleerd en was er geen sprake van technische problemen. De Spaanse autoriteiten sluiten terreur uit als oorzaak van de treinramp.

Bekijk beelden van de rampplek:

Premier

Rajoy bezocht rond het middaguur de plek des onheils. "Ik kan alleen maar mijn diepste medeleven betuigen, als Spanjaard en als Galiciër", zei Rajoy. Hij is geboren in het pelgrimsoord in de regio Galicië. Zijn regering is woensdagavond in spoedzitting bijeengekomen.

De premier was in het gezelschap van onder anderen de minister van Transport en Infrastructuur, Ana Pastor, en regionale bestuurders. Hij wilde meer te weten komen over de omstandigheden van het ongeluk. Ook bracht hij een bezoek aan een ziekenhuis waar gewonden zijn opgenomen.

Onder de slachtoffers zijn voor zover bekend geen Nederlanders. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn woensdagavond in ieder geval nog geen meldingen binnengekomen van de Spaanse autoriteiten over Nederlandse slachtoffers, laat een woordvoerder weten.

Paus

Paus Franciscus heeft de aartsbisschop van Santiago de Compostela donderdag een telegram gestuurd waarin hij zijn condoleances overbrengt voor de slachtoffers van de treinramp. ''Op dit soort momenten moet het geloof ons troosten'', schreef de paus volgens de Spaanse krant El Mundo.

Ook Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd. Rutte heeft dat donderdag geschreven in een brief aan zijn Spaanse ambtsgenoot Mariano Rajoy.

De Nederlandse regering is "diep bedroefd'' over de ramp. Rutte: "Onze gedachten zijn bij de nabestaanden, de slachtoffers en hun families en bij het Spaanse volk. Wij wensen hen sterkte bij het verwerken van de verschrikkingen'', schrijft de minister-president die de brief namens de regering en het Nederlandse volk heeft gestuurd.

Herman Van Rompuy heeft namens de Europese Unie zijn "solidariteit en steun aan het Spaanse volk" betuigd. Koning Juan Carlos en koningin Sofía worden donderdagavond in het pelgrimsoord verwacht.

Pelgrimsoord

Santiago de Compostela, de hoofdstad van de regio Galicië, staat bekend als pelgrimsoord. Voor donderdag stond een belangrijke pelgrimstocht gepland waarbij eer wordt betoond aan de relikwieën van Sint Jacobus. Het gemeentebestuur heeft de feestelijkheden afgelast.

Hotels in het stadje hebben hun kamers opengesteld voor familieleden van slachtoffers. Veel mensen hebben zich bij de ziekenhuizen gemeld om bloed te geven, dat nodig is voor de behandeling van gewonden.

Locatie van het ongeluk:


Grotere kaart weergeven

Veel doden bij treinongeluk in Spanje

Bij een treinongeluk in de Spaanse stad Santiago de Compostela zijn woensdag veel doden gevallen. © ANP
De trein, die met zo'n 240 passagiers onderweg was van Madrid naar Ferrol, is in een bocht ontspoord. © ANP
Een ooggetuige vertelde dat zij een soort ontploffing hoorde voordat de trein uit de bocht vloog. Hulpverleners spoedden zich naar de plek des onheils in een buitenwijk van de stad in het noordwesten van Spanje. © ANP
De trein reed 220 kilometer per uur terwijl 80 kilometer was toegestaan. Dat heeft Samuel Juárez, regeringsfunctionaris van de regio Galicië, gezegd tegen de Spaanse krant El Mundo. © ANP
Onder de slachtoffers zijn voor zover bekend geen Nederlanders. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn woensdagavond in ieder geval nog geen meldingen binnengekomen van de Spaanse autoriteiten over Nederlandse slachtoffers, laat een woordvoerder weten.
Het gaat om het ergste spoorongeluk in Spanje in de afgelopen veertig jaar. © AFP
Een lijkwagen brengt een slachtoffer van het ongeluk naar het mortuarium van Santiago de Compostela. © AFP
Reddingswerkers, forensisch onderzoekers en politie staan op de plek van het ongeluk. © AFP
Een reddingswerker loopt door een ontspoorde treinwagon. © AFP
Reddingswerkers op de plek van het ongeluk. © AFP
Familieleden van slachtoffers van het treinongeluk. © Getty
Familieleden van slachtoffers van het treinongeluk. © Getty
Een kraan verplaatst een ontspoorde wagon. © ANP
Rajoy bezocht rond het middaguur de plek des onheils. © AFP
De Spaanse premier Mariano Rajoy (links) heeft donderdag de plek van het ongeluk bezocht.
Rajoy bezoekt de plek samen met Alberto Nunez Feijoo, de president van de regio Galicië (op de achtergrond) en de Spaanse minister van Ontwikkeling Ana Pastor Julián (onder).
Koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje hebben donderdagavond in een ziekenhuis in Santiago de Compostela mensen bezocht, die gewond zijn geraakt door het ontsporen van de trein. Bij het verlaten van het ziekenhuis Hospital Clinico zei de koning dat alle Spanjaarden de pijn van de gewonden en van de nabestaanden van de slachtoffers voelen. © AFP
''We hopen dat de gewonden beetje bij beetje herstellen'', aldus de koning. © AFP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie