Paus waarschuwt tegen 'kortstondige idolen'

Katholieken moeten zich weren tegen 'kortstondige idolen' zoals geld, macht en genot. In plaats daarvan moeten ze christelijke waarden als geloof, ruimhartigheid en naastenliefde hooghouden. 

Dat heeft paus Franciscus woensdag gezegd bij zijn bezoek aan Aparecida, een stadje op het Brazilaanse platteland tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo.

De paus bezocht daar het standbeeld en de basiliek van Onze lieve vrouwe van Aparecida, de beschermheilige van Brazilië. 

De paus werd bij aankomst met zijn helikopter verwelkomd door naar schatting tweehonderdduizend mensen die juichten, zongen en met witte vlaggen zwaaiden. In de kerk, waarvan de klokken luidden, waren duizenden gelovigen aanwezig om met de katholieke kerkvorst de mis te vieren. 

Duizenden katholieken hadden voor de kerk in wind en regen de nacht doorgebracht. De afstand tussen de helikopter en de kerk legde de kerkvorst te voet af. Onderweg kuste hij vier kinderen. 

Diep gebed

Voor het beeld van Onze lieve vrouwe verzonk Franciscus in diep gebed, zwaar ademend en met tranengevulde ogen. Franciscus heeft zijn pausschap aan de maagd Maria opgedragen. De Mariaverering is binnen de katholieke kerk, en met name in Zuid-Amerika, erg groot. 

Na de mis zegende Franciscus de aanwezigen en maakte hij een rondrit door Aparecida. Zijn voorgangers Johannes Paulus II (in 1980) en Benedictus XVI (in 2007) bezochten de plaats ook al. 

Woensdagavond reisde de paus door naar Sao Paulo waar hij donderdag een mis op het strand van de Copacabana zal opdragen als symbolische start van van de katholieke wereldjongerendagen. De paus is tot en met zondag in Brazilië. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie