Bandlid Pussy Riot blijft vastzitten

Bandlid Maria Aljochina van de Russische punkband Pussy Riot blijft toch vastzitten.

Een verzoek om vervroegd te worden vrijgelaten, is in hoger beroep verworpen door een Russisch hof. Dat heeft Amnesty International woensdag laten weten.

De 24-jarige Aljochina zit een straf uit van 2 jaar, omdat ze met haar band in februari 2012 een mis verstoorde en een protestlied zong dat gericht was tegen de huidige Russische president Vladimir Poetin.

Ook twee anderen werden veroordeeld, van wie er één vorig jaar in hoger beroep werd vrijgesproken. Aljochina probeerde eerder dit jaar al vervroegd vrij te komen en ging nog 10 dagen in hongerstaking.

Tegen de veroordeling van de vrouwen bestaat internationaal veel protest. Deze week ondertekenden nog tientallen artiesten een brief van Amnesty International, waarin ze hun steun betuigen aan de bandleden en oproepen tot hun vrijlating.

Kind

In 2 dagen tijd is de petitie ondertekend door zeker 15.000 mensen wereldwijd, aldus de mensenrechtenorganisatie. Vrijdag wordt in Nederland op het Zwarte Crossfestival een naaktloop gehouden ter ere van Pussy Riot.

Aljochina heeft een kind van 5 jaar oud, wat ze aanvoert als een van de redenen dat ze vrij wil komen. Haar hoger beroep is echter verworpen, omdat de rechters met dat gegeven al rekening hadden gehouden bij de strafoplegging, meldt Amnesty.

De hogerberoepszaak voor eerdere vrijlating van het andere bandlid Nadezjda Tolokonnikova wordt op 26 juli behandeld.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie