Eerste homoparade Montenegro verstoord door extremisten

De eerste homoparade in Montenegro is woensdag verstoord door tientallen antihomo-extremisten.

In het toeristenstadje Budva in Montenegro, waar woensdag de eerste Gay Pride Parade van het Balkanland wordt gehouden, heerst totale chaos.

Montenegrijnse media melden dat de politiemacht die de deelnemers aan de parade moet beschermen, verwikkeld is in veldslagen met tegenstanders. Die gooien met stenen, flessen en bierglazen naar de optocht.

Een aantal mensen raakte gewond, onder wie de staatssecretaris voor mensenrechten Sahudin Delic en zijn assistente. Zij liepen in de parade mee. Een camera van TV Budva werd vernield. De politie was met 400 man aanwezig en had daarnaast de mobiele eenheid ingezet.

Voetbalsupporters

TV Montenegro meldde dat steeds meer inwoners van Budva de kant kozen van de tegenstanders van de parade, die werden aangevoerd door voetbalsupporters die antihomoleuzen riepen. Een van degenen die de politie aanviel was de Montenegrijnse profbokser Nikola Sjekloca.

Het verzet tegen de parade leek vooral te zijn ingegeven door angst voor schade aan het toerisme. Het waren met name horecaondernemers die in verzet gingen toen 2 dagen geleden bekend werd dat de parade in Budva zou worden gehouden.

Organisator Zdravko Cimbaljevic van de parade verklaarde na afloop zo veel negatieve reacties van de inwoners van Budva niet te hebben verwacht. 2 jaar geleden werd een voorgenomen homoparade afgelast, nadat er met geweld was gedreigd.

EU

Met de parades willen de deelnemers homoseksualiteit meer zichtbaar maken en zich sterk maken voor gelijke rechten. In Oost-Europese landen leiden de optochten vaker tot geweld. Montenegro heeft aspiraties om lid te worden van de Europese Unie.

Maar dan moet het land eerst een wet aannemen om mensenrechten te beschermen, onder meer tegen discriminatie wegens seksuele geaardheid. Uit een recent onderzoek blijkt dat twee derde van de Montenegrijnen denkt dat homoseksualiteit een ziekte is. 80 procent vindt dat je dit privé moet houden.

In Nederland wordt al jaren een Gay Pride gehouden, in augustus in Amsterdam, waar het een massaal bezocht evenement is.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie