Vicepresident China naar Noord-Korea

De Chinese vicepresident Li Yuanchao zal deze week in Noord-Korea een herdenkingsceremonie bijwonen ter gelegenheid van het einde van de krijgsverrichtingen in de Koreaoorlog, dit jaar zestig jaar geleden.

Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken woensdag op zijn website meegedeeld. China vocht in de oorlog aan Noord-Koreaanse zijde tegen een troepenmacht van de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten.

Het gezamenlijke oorlogsverleden vormt de basis van de betrekkingen tussen beide landen, die sinds de troonsbestijging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un onder druk zijn komen te staan.

Ten tijde van de Koreaoorlog voorkwam het Chinese Volksbevrijdingsleger de vernietiging van de troepen van Kim Il Sung, toenmalig leider van Noord-Korea en grootvader van Kim Jong Un. In de huidige internationale politiek is China nog altijd Pyongyangs belangrijkste bondgenoot.

Raketlanceringen

Dat bondgenootschap vertoonde de laatste jaren flinke scheuren als gevolg van het eigengereide gedrag van de jongste Kim. Pyongyang zette kwaad bloed in Beijing met zijn raketlanceringen en een nucleaire test en wekte de verontwaardiging van zijn machtige buur met de vijandelijke houding die Noord-Korea aanneemt tegen de VS.

Deze incidenten schaden directe Chinese belangen door de stabiliteit in de regio te ondermijnen. De Chinese onvrede kwam in maart tot uiting in een stemming in de VN-Veiligheidsraad, waar alle lidstaten zich schaarden achter een nieuwe reeks door de VS in samenspraak met China opgestelde sancties tegen Noord-Korea.

Beterschap

Het diplomatieke verkeer tussen Beijing en Pyongyang lag een halfjaar stil totdat een van Kims trouwste adjudanten in mei naar de Chinese hoofdstad afreisde om beterschap te beloven en deelname aan een nieuwe ronde gesprekken over nucleaire ontwapening.

Hoewel in het Chinese diplomatieke kader stemmen opgaan om de diplomatieke en economische betrekkingen met Noord-Korea definitief te verbreken wordt vooralsnog toch het belang van de moeizame banden ingezien.

Noord-Korea vormt een cruciale buffer tussen China en de 28 duizend Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea zijn gelegerd. Daarnaast wint Beijing internationaal aan krediet door de invloed die China op Noord-Korea kan uitoefenen.

Bilateraal

Sinds het bezoek van de Noord-Koreaanse gezant aan Beijing in mei is er geen zichtbare voortgang meer geboekt, hoewel Pyongyang wel moeite stak in het heropenen van bilateraal overleg met Seoul. Li zal in Pyongyang ongetwijfeld opnieuw hameren op Noord-Koreaanse deelname aan het Zeslandenoverleg, waaraan ook de VS, Zuid-Korea, Rusland en Japan deelnemen.

Dossier Noord-Korea

Lees meer over:
Tip de redactie