Syrië laat rebellen vrij in ruil voor voedsel

Het regime in Syrië heeft 80 gevangen rebellen vrijgelaten in een zeldzaam gebaar van welwillendheid.

In ruil voor de vrijlating mogen regeringstroepen die in een door rebellen omsingeld deel van Aleppo vastzitten, van voedsel worden voorzien.

Dat meldt Al Jazeera woensdag. De ruil is georganiseerd door de Syrische Halve Maan en heeft de naam 'voedsel voor vrijheid' gekregen.

De rebellen zeggen dat ze het hele westelijke deel van Aleppo onder controle hebben. Aleppo is een provincie in het noorden van Syrië, vlakbij de grens met Turkije.

De gelijknamige stad is de grootste van Syrië met ongeveer 2,7 miljoen inwoners. In het gebied zijn al maandenlang hevige gevechten gaande tussen de opstandelingen en het leger van president Bashar al-Assad.

Begin deze week claimden de rebellen dat ze Khan al-Assal bij Aleppo hadden bevrijd. Het was een van de weinige overwinningen die de troepen van de oppositie de afgelopen tijd meldden. Ook claimen ze de steden Obeida en Hajireh, ten zuidoosten van Aleppo-stad, te hebben veroverd.

Het conflict in Syrië begon meer dan 2 jaar geleden en heeft inmiddels 100.000 mensen het leven gekost, zo hebben de Verenigde Naties onlangs becijferd.

Profiel: Beeld van Assad begint te kantelen l Achtergrond: Conflict Syrië in patstelling l Dossier Syrië

Lees meer over:
Tip de redactie