Bulgaarse politici afgeraden parlement te bezoeken

De voorzitter van het Bulgaarse parlement heeft de parlementsleden woensdag opgeroepen voorlopig de centrale vergaderzaal te mijden.

Michail Mikov deed dat naar aanleiding van de omsingeling dinsdag door ontevreden demonstranten die het aftreden eisen van de coalitieregering van premier Plamen Oresjarski.

Zo'n 100 ministers, parlementsleden en medewerkers kwamen vast te zitten in het parlementsgebouw toen duizenden boze actievoerders het pand omsingelden. Iedereen die het gebouw probeerde te verlaten, werd weer naar binnen gejaagd.

Een poging om de politici met een bus te bevrijden, mislukte. De politie had uiteindelijk de grootste moeite om de omsingeling dinsdagavond te beëindigen.

''Het leven en de gezondheid van de volksvertegenwoordigers mogen niet in gevaar gebracht worden'', zei Mikov na zijn oproep aan de politici om voorlopig hun gezicht niet in het parlementsgebouw te laten zien.

EU

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de situatie in Bulgarije. Dat maakte een woordvoerder van de commissie woensdag bekend.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie roept alle partijen op zich terughoudend op te stellen. Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) had dinsdag haar steun uitgesproken voor de demonstranten die protesteren tegen de omvangrijke corruptie in het land.

Mediamagnaat

Sinds 14 juni gaan in Bulgarije bijna dagelijks duizenden demonstranten de straat op. De aanleiding voor de acties is de beslissing van de regering om een mediamagnaat tot veiligheidschef te benoemen. Volgens de actievoerders is het een voorbeeld van staatsinstellingen die beheerst worden door particuliere belangen.

Bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen raakten volgens de staatsradio zeker tien mensen, onder wie twee politieagenten, gewond. President Rossen Plevneliev heeft de actievoerders opgeroepen ''vreedzaam en beschaafd'' te blijven.

Bekijk beelden van de omsingeling:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie