Jekaterina Samoetsevitsj, een van de leden van de Russische punkband Pussy Riot, roept op tot een Nederlands embargo op Rusland. 

Zowel als het gaat om culturele uitwisseling als om economische samenwerking zou Nederland de relaties moeten verbreken om aan president Vladimir Poetin duidelijk te maken dat het niet akkoord gaat met de manier waarop er wordt omgegaan met de vrijheid van meningsuiting in zijn land.

Dit zegt Samoetsevitsj (30) dinsdag tijdens een persconferentie van het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde.

Samoetsevitsj vertelt, via een Skype-verbinding, over de huidige situatie van Pussy Riot naar aanleiding van de Naked run for freedom die vrijdag wordt gehouden op de tweede dag van het festival.

Zo'n 450 naakte festivalgangers rennen dan, na het startsein dat Samoetsevitsj via Skype zal geven, met enkel een motorhelm op het hoofd over de crossbaan om aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting die in Rusland al geruime tijd onder druk staat.

Nederland-Ruslandjaar

Terwijl 2013 juist het jaar is waarin wordt stil gestaan bij de eeuwenoude betrekkingen tussen Nederland en Rusland, zou een cultureel- en economisch embargo goed zijn, meent Samoetsevitsj. "Poetin zou daardoor voelen dat zijn repressie serieuze gevolgen heeft. Om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting roep ik daarom persoonlijk op tot een embargo."

Samoetsevitsj werd in februari 2012 samen met bandgenoten Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina opgepakt toen ze in de Christus de Verlosserkerk, de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou een protestlied tegen president Poetin en de  Russische kerk zongen. 

Tolokonnikova en Alechina werden in augustus vorig jaar veroordeeld tot twee jaar strafkolonie wegens 'extremisme gevoed door religieuze haat'. Samoetsevitsj werd op borgtocht vrijgelaten.

"Ik voelde me toen zoals iedereen zich op zo’n moment waarschijnlijk zou voelen", vertelt Samoetsevitsj. "Enerzijds was ik blij en opgelucht dat dit de uitkomst was. Anderzijds was ik verdrietig dat Nadezjda en Maria de gevangenis in moesten."

Contact

Momenteel heeft Samoetsevitsj weinig contact met de twee leden van Pussy Riot omdat dat simpelweg niet mag. "Soms doe ik me aan de telefoon voor als iemand anders, maar vaak hebben ze wel door dat ik het ben. Ik ben ook gebeld door een beambte die me vertelde dat het geen zin had om te proberen te bellen."

De activiste weet van mensen die wel contact hebben met Tolokonnikova en Alechina dat het met de gezondheid van beide vrouwen slecht is gesteld. Tolokonnikova kampt met serieuze hoofdpijn en Alechina is vaak ziek, maar krijgt geen dokter.

Samoetsevitsj is dan ook blij met alle aandacht van buiten die hun zaak al vanaf het begin krijgt. In verschillende steden gingen mensen al de straat op om aandacht te vragen voor het lot van de Pussy Riots en afgelopen maandag riepen nog eens meer dan honderd internationale artiesten, waaronder Adele, U2 en Madonna, in een open brief op tot de vrijlating van Tolokonnikova en Alechina.

Onmogelijk

De meerderheid in Rusland weet niet dat er zoveel internationale aandacht is voor de repressie in hun land, zegt Samoetsevitsj. "Ze denken dat het onmogelijk is dat er zoveel steun vanuit de rest van de wereld is." Samoetsevitsj, die niet zonder toestemming Moskou uit mag, vertelt dan ook aan zoveel mogelijk mensen over de acties, onder meer in Nederland.

Volgens Amnesty International zijn Russen niet gewend aan bepaalde uitingen van vrijheid en kan de Naked Run For Freedom door Russische media verkeerd worden geïnterpreteerd.

Ze zijn daarom voorzichtig met het in Rusland onder de aandacht brengen van de actie. Pussy Riot schuwt daarentegen provocerende actie niet. Samoetsevitsj: "Diegene die vrijheid van meningsuiting belangrijk vindt zal onze acties begrijpen."

Oppositie

Afgelopen week werd de Russische oppositieleider Aleksej Navalny tot vijf jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Amnesty International liet eerder al weten de veroordeling als een 'schijnvertoning' te zien en roept de Russische regering op hem vrij te laten.

"Het aantal tegenstanders van de Russische regering is altijd al groot geweest, maar het is de laatste tijd steeds beter zichtbaar", zegt  Samoetsevitsj. "Er worden wel steeds meer tegenstanders vervolgd, maar de oppositie is nog altijd sterk. De repressie zorgt er juist voor dat het steeds meer gaat borrelen."

Russische Lente

Of er een Russische Lente aan zit te komen durft Samoetsevitsj niet te zeggen. "Alles is mogelijk in Rusland, het is erg moeilijk voorspellingen te doen. Zelfs voor ons, voor de oppositie is Rusland erg onvoorspelbaar. Het kan lente worden, maar ook herfst of winter."

Deze week vindt het hoger beroep plaats van Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina. Samoetsevitsj hoopt dat alle acties van invloed zullen zijn op de uitspraak, maar durft er geen uitspraak over te doen. "We hopen nog steeds op een goede afloop, we blijven vechten."