VN-inspecteurs naar Syrië om chemische wapens

Twee wapendeskundigen van de Verenigde Naties gaan deze week nog naar Syrië om te onderhandelen over een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens. 

Dat hebben zegslieden op de luchthaven van de Libanese hoofdstad Beiroet, waar de onderhandelaars naartoe vliegen, meegedeeld. 

De Zweedse wapenexpert Ake Sellstrom en VN-ontwapeningschef Angela Kane zijn door Syrië gevraagd naar Damascus te komen om te onderhandelen over de voorwaarden voor een mogelijk onderzoek naar de inzet van chemische wapens in de burgeroorlog. 

Het Syrische regime beschuldigt opstandelingen ervan op 19 maart in de voorstad Khan al-Assal bij Aleppo chemische wapens te hebben gebruikt. De regering staat echter geen onderzoek toe naar de mogelijke inzet van chemische wapens door de eigen strijdkrachten in Homs, Damascus en enkele andere plaatsen. 

Khan al-Assal viel maandag in handen van rebellen, wat de zaken compliceert. Maar zelfs als de onderzoekers toegang krijgen, is het maar de vraag of er nog voldoende bewijzen kunnen worden verzameld. 

Ban Ki-moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had in maart een onderzoek geëist na beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens.

In april maakte de Zuid-Koreaan tijdens een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag bekend dat een gemengd team van VN en OPCW op Cyprus klaarstond om naar Syrië te gaan. Sindsdien wordt achter de schermen onderhandeld over de voorwaarden van de missie.

Oppositie

De Verenigde Staten verklaarden in juni sluitend bewijs te hebben dat het troepen van het regime chemische wapens hebben gebruikt tegen de opstandelingen. Daarmee zou een door president Barack Obama getrokken 'rode lijn' zijn overschreden.

Rusland, een bondgenoot van het regime, zegt dat de beschuldigingen aan het adres van het bewind nergens op gebaseerd zijn. Russische experts stelden deze maand vast dat het juist de rebellen zijn die in Khan al-Assal het zenuwgas sarin zouden hebben ingezet. 

Knelpunt

Een van de knelpunten is de beveiliging van de missie van ongewapende inspecteurs waarvoor de regering in Damascus verantwoordelijkheid moet nemen. 

Het Assad-bewind wil dat VN en OPCW op plaatsen gaan kijken waar de rebellen chemische wapens zouden hebben gebruikt. De VN willen echter ook onderzoek gaan doen op plaatsen waar de regering chemische wapens zou hebben ingezet.

VN-coördinator

De speciale VN-coördinator voor het Midden-Oosten, de Nederlander Robert Serry, zei dinsdag in de Veiligheidsraad dat bij de volkerenorganisatie maar liefst 13 meldingen zijn binnengekomen van gebruik van chemische wapens in Syrië en dat die ''allemaal'' onderzocht moeten worden.

De Amerikaanse afgevaardigde viel hem bij door te stellen dat de VN-missie ''vrij en ongehinderd'' toegang moet krijgen tot alle plaatsen waar chemische wapens gebruikt zouden zijn. 

Profiel: Beeld van Assad begint te kantelen l Achtergrond: Conflict Syrië in patstelling l Dossier Syrië

Tip de redactie