Conflict Sudan en Zuid-Sudan laait weer op

Zuid-Sudan heeft buurland Sudan dinsdag gewaarschuwd dat de oliepijplijnen tussen beide landen onherstelbare schade kunnen oplopen als ze enkele maanden ongebruikt blijven. 

Het is een nieuwe fase in het conflict tussen beide landen, dat vorig jaar april bijna in een oorlog uitmondde.

President Salva Kiir van Zuid-Sudan heeft dinsdag alle ministers en vicepresident Riek Machar ontslagen, zo meldt de staatstelevisie van het Afrikaanse land.

Twee jaar na de onafhankelijkheid kampt Zuid-Sudan met tal van problemen: corruptie, ruzie tussen stammen, een economische crisis en politiek geruzie. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) repte na een bezoek in februari over een 'fragiele' situatie.

Olie

Zuid-Sudan werd 2 jaar geleden onafhankelijk van Sudan. Het maakte vorige week bekend dat het de olieproductie staakte.

Dat gebeurde nadat het noordelijke buurland had gezegd de pijnlijnen te sluiten, tenzij Zuid-Sudan zijn steun aan de rebellen in het grensgebied met het zuidelijke buurland zou staken. Zuid-Sudan spreekt tegen de opstandelingen te helpen.

Olie is het belangrijkste exportproduct van Zuid-Sudan, maar het land ligt niet aan zee. Voor de uitvoer is het afhankelijk van pijpleidingen naar een Sudanese haven aan de Rode Zee.

De Afrikaanse Unie probeert in het conflict te bemiddelen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie