Turkije houdt minstens 64 journalisten gevangen en heeft er nog eens 123 voor de rechter gedaagd. 

Dat stelt de belangrijkste oppositiepartij van Turkije in een onderzoeksrapport dat zij dinsdag uitbracht.

Volgens de Republikeinse Volkspartij maakt de regering van premier Recep Tayyip Erdogan Turkije tot een 'halfopen inrichting' waar het voor journalisten onmogelijk leven is.

De gevangen of vervolgde verslaggevers hebben dat lot te danken aan hun werk, beweert het rapport. De regering-Erdogan spreekt dat tegen en houdt vol dat de journalisten zich schuldig hebben gemaakt aan terrorisme.

Ontslagen

De Turkse journalistenvakbond TGS meldde maandag dat 59 vakgenoten zijn ontslagen om hun berichtgeving over de grootscheepse protesten tegen de regering die begin juni uitbraken. De massale demonstraties kwamen in de gevestigde Turkse pers lang maar mondjesmaat aan de orde of ontbraken zelfs geheel.

Journalisten in Turkije strijken de regering in Ankara, die hun in de regel erg op de huid zit, niet graag tegen de haren in.

Mensenrechtenorganisaties luiden al langer de noodklok over de bedreigde persvrijheid in Turkije. Ankara zou verslaggevers onder druk zetten om hen zo tot zelfcensuur te bewegen en zou in die opzet vaak slagen.